У ПАР відклали вакцинацію препаратом AstraZeneca, оскільки він неефективний проти нового штаму

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У ПАР відклали вакцинацію препаратом AstraZeneca, оскільки він неефективний проти нового штаму

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Південна Африка призупинила початок вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca після того, як дослідження показало «невтішні» результати щодо її ефективності проти нового штаму коронавірусу. Вчені кажуть, що на «південноафриканський» штам припадає 90% нових випадків хвороби у країні.

Про це повідомляє BBC.

Південна Африка отримала 1 мільйон доз вакцини AstraZeneca і повинна була почати широку вакцинацію людей на наступному тижні. Проте міністр охорони здоровʼя країни сказав, що уряд буде чекати подальших рекомендацій про те, що робити з вакциною від AstraZeneca. Тим часом у найближчі тижні уряд запропонує вакцини виробництва Johnson&Johnson і Pfizer.

Дослідження, в якому взяли участь близько 2 тисяч осіб, показало, що вакцина забезпечує «мінімальний захист» від легких і помірних випадків COVID-19. Водночас під час досліджень не вдалось встановити ефективність вакцини у важких випадках, адже середній вік учасників становив 31 рік, і тому вони не представляли групу ризику.

Професор Сара Гілберт, провідний розробник цієї вакцини, сказала, що препарат, як і раніше, повинен захищати від важких форм захворювання. За її словами, пізніше цього року розробники, швидше за все, отримають модифіковану версію інʼєкції проти «південноафриканського» штаму.

Експерти кажуть, що вакцини можна модифікувати і налаштовувати, щоб вони краще відповідали новим штамам, протягом декількох тижнів або місяців, якщо це необхідно.

Нагадаємо, перші результати випробувань американської вакцини Moderna припускають, що вона все ще ефективна проти «південноафриканського» штаму. Водночас компанія AstraZeneca заявила, що її вакцина забезпечує хороший захист від штаму, вперше виявленого у Великій Британії. Також перші результати досліджень показують, що вакцина Pfizer — BioNTech захищає від нових штамів (як «британського», так і з ПАР).

  • Штам 501Y.V2 виявили в Південній Африці у грудні 2020 року. Нова версія вірусу схожа на «британський» штам і поширюється швидше, ніж звичайний варіант. «Африканський» штам виявили вже у понад 10 країнах.