Річниця станції «Академік Вернадський»: Зеленський поспілкувався із полярниками, ті попросили у нього криголам

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вперше в історії президент поспілкувався в режимі реального часу з полярниками станції «Академік Вернадський», які там зараз працюють — з нагоди 25-ої річниці станції. Спілкування відбувалося через відеозв’язок.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Зеленський запитав, що держава може зробити, щоб покращити умови на станції — і для проживання, і для досліджень. Полярники попросили про власний криголам. Президент поставив завдання Офісу президента та Кабміну разом напрацювати рішення, аби полярники отримали криголам.

Окрім цього, Зеленський і учасники експедиції обговорили необхідність затвердження наукової програми та бюджету на її виконання. Президент запевнив, що вона буде.

Начальник 25-ї української антарктичної експедиції Юрій Отруба від імені всіх полярників запросив Зеленського стати першим президентом, який відвідає вітчизняну антарктичну станцію.

Полярники також розповіли Зеленському про глобальне потепління, яке відбувається дуже швидко.

«А ще саме тут, на станції «Академік Вернадський», було відкрито таке загрозливе явище, як озонова діра. І ми тут першими у світі визначаємо, як потроху відбувається відновлення озонового шару. Звідси, з Антарктиди, дуже добре видно, що наша планета насправді дуже маленька. І що людство має, попри всі суперечки, разом долати спільні виклики — такі, як зміна клімату та пандемія», — сказав Отруба.

Окрім цього, Зеленський нагородив орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня директора Інституту біохімії імені Палладіна Сергія Комісаренка, який сприяв безкоштовній передачі Україні британської антарктичної станції «Фарадей». Посмертно був нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня директор Центру антарктичних досліджень у 1993—1999 роках Петро Гожик.

Нагадаємо, Україна отримала свою антарктичну станцію «Академік Вернадський» 6 лютого 1996 року на підставі міжурядового Меморандуму про передачу Україні британської антарктичної станції «Фарадей». Вона розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. Наразі це єдина українська антарктична станція. На ній проводять досліджень за всіма напрямками природничих наук: про Землю (геофізика, фізика атмосфери, метеорологія та кліматологія, космічні дослідження) та про життя (біологія, медицина, екологія). Цілий рік на станції працюють 11 — 13 полярників.

  • Восени 2020 року Міністерство освіти і науки провело набір в команду 26-ї експедиції. Через коронавірус особливу увагу приділяли фізичному здоровʼю. Полярникам підвищили зарплати у два з половиною рази — до 54 тисяч гривень на місяць.