Після відключення каналів Медведчука зросла популярність каналу «НАШ», яким володіє сімʼя екснардепа Опоблоку Мураєва

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Після відключення каналів Медведчука зросла популярність каналу «НАШ», яким володіє сімʼя екснардепа Опоблоку Мураєва

Facebook / НАШ

Показники телеканалу «НАШ» втричі зросли після відключення каналів з пулу Віктора Медведчука — «112 Україна», ZIK та NewsOne. Про це повідомляє «Детектор медіа».

У перший день після введених санкцій частка «НАШ» зросла у понад 3,5 разу. Якщо за день до цього канал мав частку 0,47% (аудиторія 18+, вся Україна), то 3 лютого вона сягнула до 1,72%. А у великих містах (з населенням понад 50 тисяч осіб) канал вийшов у лідери з часткою 2,65%, випередивши таким чином «Прямий» з часткою 2,13%.

ЗМІ звертає увагу, що у січні в середньому «НАШ» мав значно менші показники і займав останні позиції у топі інформаційних мовників.

Після відключення каналів Медведчука показники також покращилися й у телеканалу «Прямий», але вже не з таким потужним результатом. Його частка зросла з 1,31% до 2,2% (аудиторія 18+, вся Україна), а у великих містах — з 1,68% до 2,13%.

Крім цих двох каналів, показники також зросли й у інших інформаційних мовників — «24 каналу» (з 0,38% до 0,40%), «5 каналу» (з 0,76% до 0,83%) та «Еспресо» (з 0,87% до 0,90%).

Водночас, серед мовників не аналізували показники каналу «Україна 24» — дані по ньому у панелі закриті.

Також «Детектор медіа» привів показники каналів Медведчука напередодні відключення 2 лютого. Тоді ZIK мав частку 1,15%, «112 Україна» — 0,91%, а NewsOne — 0,72% (аудиторія 18+, вся Україна).

Телеканал «НАШ» належить сімʼї Євгенія Мураєва — колишнього народного депутата від «Опозиційного блоку» (раніше «Партія регіонів»). За даними ЗМІ, юридична особа телеканалу належить компанії «Наша Прага», якою, у свою чергу, володіє кіпрська компанія Demosena Investments Ltd., кінцевим власником якої є батько екснардепа — Володимир Мураєв.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення періодично призначає на каналі перевірки через заяви, які звучать в ефірах. Зокрема, за останні два місяці на каналі призначили три перевірки — «НАШ» транслював заяви представника «ЛНР» та пресконференцію президента Росії Володимира Путіна.

3 лютого генеральний продюсер телеканалу «НАШ» Євген Дудник заявив, що йде зі своєї посади.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.
  • Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні. Водночас їхні акаунти в YouTube продовжують працювати, але Мінкультури звернеться до відеохостингу з проханням про блокування.