«Вони мали армію, яка зомбувала людей». Зеленський записав відео про санкції проти каналів Медведчука

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Вони мали армію, яка зомбувала людей». Зеленський записав відео про санкції проти каналів Медведчука

Соколовська Інна / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський заявив, що санкції проти телеканалів «112 Україна», NewsOne та ZIK він ввів через «залізобетонні» причини, які загрожують Україні, а не через цензуру.

Про це він заявив у відеозверненні.

Зеленський пригадав своє минуле, коли він був актором і займався кіновиробництвом — заявив, що з тих часів ненавидить цензуру. Так він відповів на закиди, що телеканали заблокували, бо влада боїться «правди».

«Якщо я прийняв це рішення [про запровадження санкцій], значить були вагомі, залізобетонні причини. Всі ті, для кого бізнес з окупованими територіями є нормою, всі ті, для кого підтримувати звʼязки з незаконними формуваннями і псевдоструктурами є нормою, всі вони становлять загрозу для України. А значить країна буде з ними боротися. І це теж є нормою», — наголосив Зеленський.

Президент зазначив, що в Україні з 2014 року діє закон про санкції і їх запровадили у суворій відповідності до нього. Підставами стали постанова Верховної Ради 2018 року, а також дані СБУ (зараз їх не можуть оприлюднити).

«Саме це головна причина припинення мовлення. І єдина, а не якась критика», — зазначив він.

Зеленський додав, що ці три телеканали мали армію, яка обманювала та зомбувала українців: «Наприклад, говорили, що влада вкрала у вас землю, але при цьому мовчали, хто відібрав тисячі гектарів вашої землі, поки діяв по факту абсолютно фальшивий мораторій. Стверджували, що влада влаштувала тарифний геноцид, але мовчали, що на ряд облгазів і обленерго непрямо впливають депутати з партії з красивою назвою «[Опозиційна платформа — ] За життя». Заробляючи на війні, вони стверджували, що немає війни насправді. Точніше є, але вона громадянська. Не в сенсі, що воюють громадяни України і Росії, а що це наш внутрішній конфлікт, міжсобойчик, на якому загинули десятки тисяч людей».

Президент наголосив, що рішення РНБО справедливе та повністю виправдане. Його підтримали міжнародні партнери, які бачать різницю між демократією і захистом національних інтересів.

Президент також звернувся до свого попередника Петра Порошенка: «Ви всіх нас заплутали. Спочатку ви говорите, що рішення РНБО незаконне, а далі питаєте, чому ми не зробили це раніше. Говорите, що не можна вводити санкції проти українських громадян, але забули, як зробили це у 2017 році. Спочатку ви говорите, що самі хотіли це зробити, але не змогли, тому що почалися вибори. Також ви заявили, що завжди боролися з пропагандою і підтримуєте це — на вашу думку — незаконне рішення, але яке — на вашу думку — треба було давно зробити. Що ж це таке? Якась хитра стратегія».

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.
  • Зеленський заявив, що Україна підтримує свободу слова, але не тоді, коли пропаганду фінансує країна-агресор.