Порошенко похвалив СБУ за санкції проти каналів оточення Медведчука та сподівається на «розуміння» західних партнерів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

П’ятий президент Петро Порошенко привітав Службу безпеки України з успішно проведеною «антитерористичною операцією», результатом якої стало запровадження санкції проти нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Тараса Козака та його телеканалів 112, ZIK і NewsOne.

Про це він заявив на своїй сторінці у Facebook.

«Хочу привітати СБУ із проведеною антитерористичною операцією, внаслідок якої були встановлені особи, які причетні до діяльності терористичних організацій, зокрема пан Козак і низка юридичних осіб української реєстрації. Це вперше за два роки, коли ця інформація зʼявилася», — сказав політик.

Водночас Порошенко дорікнув СБУ, що вона не надала йому таку інформацію два роки тому, за часів його президентства.

«Ми чекаємо, що відповідні члени терористичної організації негайно отримають підозру і найближчими днями і СБУ, і Офіс генпрокурора підуть до суду, де буде обрано запобіжний захід. Хочу наголосити, що тут не передбачена застава, і має бути виключно тримання під вартою», — зазначив він.

Окрім цього, п’ятий президент України зауважив, що якщо терористична діяльність полягала у закупівлі вугілля на окупованих територіях ОРДЛО і в Російській Федерації, про що повідомляла низка ЗМІ, то «тут не має бути подвійних стандартів».

«Тим, хто зараз купує електроенергію у країни-агресора, обовʼязково має бути висунута така сама підозра і такі самі звинувачення. Бо як закупівля вугілля, так і закупівля електроенергії в країни-агресора несе загрозу національній безпеці», — наголосив Порошенко та висловив сподівання, що іноземні партнери України з розумінням і підтримкою поставляться до рішення РНБО.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — 112, ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою.
  • За словами секретаря Ради нацбезпеки Олексія Данілова, підставою для рішення про запровадження санкцій стала постанова Верховної Ради від 2018 року та звернення СБУ з відповідними документами, частина з яких є секретними.
  • Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні. Водночас їхні акаунти в YouTube продовжують працювати, але Мінкультури звернеться до відеохостингу з проханням про блокування.
  • Фракція «Опозиційна платформа — За життя» має намір ініціювати імпічмент Зеленського через санкції проти зазначених телеканалів.