«Схеми»: Елітні ресторани в Конча-Заспі приймали клієнтів попри жорсткий карантин, поліція на це не реагувала

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Схеми»: Елітні ресторани в Конча-Заспі приймали клієнтів попри жорсткий карантин, поліція на це не реагувала

Під час січневого локдауну елітні ресторани у Конча-Заспі, що під Києвом, попри заборону продовжили приймати відвідувачів, а поліція, приїжджаючи на виклик журналістів, не знаходила порушень.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Журналісти розповідають, що поліцейські або не приїжджали на виклик, або приїжджали і не виконували свої функції, чи отримували від ресторану пакунки, або відкрито ставали на бік порушників карантину. У закладах пояснювали, що лише видають гостям замовлення, водночас знімальна група неодноразово фіксувала заповнені автомобілями парковки та гостей, які, ховаючись від камери, через ліс виходили до своїх автівок. А в одному з ресторанів журналісти зафільмували банкет.

Зокрема, 12 січня, у розпал посиленого карантину, журналісти зауважили на парковці ресторану Fabius багато автівок. Співробітники поліції, які прибули на виклик, показали на закриті двері, пояснили, що нічого зробити не можуть — і поїхали. А гості, як зафіксували «Схеми», тим часом залишили заклад. 15 січня знімальна група помітила скупчення машин преміум-класу на парковці іншого ресторану Giardino, а пізніше — й самих гостей закладу. Журналістам вдалося зафільмувати близько 20 відвідувачів з їжею на столах — серед яких і народний депутат попереднього скликання від «Опозиційного блоку» Андрій Кисельов.

Подібну ситуацію журналісти спостерігали у ресторанах Tandyr та «Купецький двір», де серед гостей впізнали народного депутата від «Європейської солідарності», члена комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Сергія Алєксєєва.

У коментарі журналістам пізніше нардеп Алєксєєв пояснив так: «Я заходжу всередину ресторану, забираю замовлення — весь час так роблю. А як його, через паркан забирати? Чи я на трасу маю виходити? Я забираю замовлення і йду».

Водночас, як помітила знімальна група, з часу прибуття депутата до закладу до моменту, коли його авто виїхало звідти, минуло близько півтори години.

У МВС пообіцяли надати оцінку вказаним епізодам після публікації. І додали, що загалом з початку карантину у 2020 році працівники поліції зафіксували близько 130 тисяч порушень, майже у половині випадків — складені адмінпротоколи.

  • Перед цим «Схеми» повідомляли, що президент Володимир Зеленський влаштував вечірку на честь свого дня народження у квартирі друга — попри карантин.
  • 25 січня в Україні завершився майже тритижневий посилений карантин, який діяв з 8 січня. Серед іншого, він забороняв ресторанам приймати відвідувачів, дозволялося лише працювати навинос.