У Європі після карантину почала падати народжуваність. Прогнозованого бебі-буму не сталося

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
У Європі після карантину почала падати народжуваність. Прогнозованого бебі-буму не сталося

Cavan Images / Getty Images

Прогнозованого бебі-буму унаслідок коронавірусного карантину не сталося. Італія, яка однією з перших у Європі зіткнулася з хворобою та ввела жорсткий локдаун, відзвітувала про майже 22% падіння народжуваності за 2020 рік.

Про це пише Reuters.

Раніше вважалося, що карантин призведе до підвищення народжуваності, адже сімейні пари набагато частіше стали проводити час вдома. Однак перші статистичні дані демонструють зворотне.

Згідно зі статистикою Італії з 15 міст, від початку карантину у березні народжуваність впала на 21,6%. Водночас знизилася і кількість шлюбів — майже наполовину, що також через деякий час вплине на народжуваність.

Експерти з демографії вже прогнозують падіння народжуваності у 2021 році в Європі. Ще навесні 2020 року опитування у кількох країнах Європи показало, що більшість сімей вирішили відкласти або взагалі відмовитися від ідеї заводити дитину.

Також у 2020 році Велика Британія зафіксувала різке скорочення імпорту дитячих візків. Продажі впали до найнижчого рівня з 2000 року.

Щось подібне прогнозують і у Німеччині. Там вважають, що за результатами 2020 року населення в країні знизиться не лише через падіння народжуваності, а і через зниження притоку мігрантів, оскільки кордони лишаються закритими.

  • Влада Сінгапуру пропонує одноразовий платіж як стимул спонукати людей народжувати дітей під час пандемії коронавірусу. Чинна в Сінгапурі система дитячих бонусів надає батькам, які мають на це право, допомогу в розмірі до 10 тисяч сінгапурських доларів ($7 330).
  • До 2100 року населення України скоротиться на 68% і налічуватиме трохи більше ніж 17 млн людей. Якщо ж світ досягне сталого розвитку, то українців залишиться ще менше.