Дослідження: Перша доза вакцини Pfizer дає 90% захисту від зараження, але у перші дні після вакцинації ризик великий

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Дослідження: Перша доза вакцини Pfizer дає 90% захисту від зараження, але у перші дні після вакцинації ризик великий

Tim Reckmann / Flickr

Вакцина від коронавірусу компаній Pfizer та BioNTech на 90% захищає від зараження через 21 день навіть після введення першої дози.

Про це пише The Guardian з посиланням на дані Університету Східної Англії, який проаналізував програму масової вакцинації Ізраїлю.

Дослідники дійшли висновку, що варто збільшити проміжок між введенням двох доз вакцин — і це значно підвищить імунітет людей.

«Ми побачили кілька упущень в тому, як вони [в Ізраїлі] працювали з даними, включно з тими, що вони не намагалися оцінити ефективність вакцини в період після 18-го дня від її введення. А це дало б кращі вказівки на те, наскільки ефективною могла б бути одна доза вакцини, якщо видачу другої дози відкладуть на 12 тижнів», — заявив професор Пол Гантер.

За даними дослідження, після введення першої дози вакцини протягом 14 днів рівень захисту від коронавірусу був майже нульовим. Але потім імунітет починав зростати і до 21 дня сягав ефективності у 90%. Водночас учені зазначають, що протягом перших 8 днів ризик зараження вакцинованих дуже високий, тому що люди помилково вважають себе захищеними і втрачають пильність.

  • ВООЗ внесла вакцину від коронавірусу компаній Pfizer і BioNTech до переліку препаратів, рекомендованих для екстреного використання. Експерти організації підтвердили дієвість і безпечність вакцини.
  • Наприкінці січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що Україна за програмою COVAX у лютому отримає 117 тисяч доз м-РНК вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer/BioNTech. Протягом першого півріччя також буде поставлено від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцини AstraZeneca/Oxford.