Санкції проти українців вводити можна, а РНБО має обґрунтовані докази: «слугам» роздали тези, як коментувати блокування телеканалів Медведчука

Автори:
Олексій Ярмоленко, Марія Жартовська
Дата:
Санкції проти українців вводити можна, а РНБО має обґрунтовані докази: «слугам» роздали тези, як коментувати блокування телеканалів Медведчука

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Нардепам із фракції «Слуга народу» роздали тези, як коментувати запроваджені санкції проти соратника Віктора Медведчука Тараса Козака та його телеканалів 112, ZIK і NewsOne.

Відповідний документ опинився в розпорядженні «Бабеля».

«Слугам» радять вказувати на те, що український закон «Про санкції» дозволяє вводити їх проти українських громадян, які займаються терористичною діяльністю, або проти тих, хто створює загрози національній безпеці.

«Колегіальне рішення РНБО, введене зараз у дію указом президента, не тільки повністю відповідає чинному закону «Про санкції», але й базується на конкретних даних від Служби безпеки України на підтвердження таких дій Тараса Козака, що підпадають під формулювання закону «Про санкції», — йдеться в документі.

Нардепам радять зазначати, що такий формат рішення РНБО (без обговорення) було обрано для того, щоб усе відбулося максимально швидко через значення цих телеканалів.

Також їм пояснюють, як аргументувати саме запровадження санкцій. «Слугам» радять вказувати, що такий механізм необхідний для того, щоб «усунути конкретну загрозу в конкретний період часу».

«Це не тільки очевидно для кожного неупередженого спостерігача, що конкретна особа — Тарас Козак — просто не могла самостійно фінансувати діяльність пулу телеканалів, але й доводиться матеріалами спеціальних служб. Гроші, які залучалися для цього, не могли бути суто українськими грошима — це були гроші, які фактично надавалися Росією та ще й проводилися через схеми на тимчасово окупованих територіях», — зазначається в документі.

Депутатам радять наголошувати, що запровадження санкцій відбулося винятково на основі даних від СБУ, яка зможе оприлюднити цю інформацію, якщо вважатиме за потрібне, оскільки вона стосується національної безпеки. Водночас їм кажуть спростовувати інформацію про те, що санкції ввели для підвищення рейтингу Зеленського або через тиск з боку США.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — 112, ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою.
  • Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні. Водночас їхні акаунти в YouTube продовжують працювати, але Мінкультури звернеться до відеохостингу з проханням про блокування.
  • Через запровадження обмежень фракція «Опозиційна платформа — За життя» має намір ініціювати імпічмент Зеленського.