«Кричуща атака на свободу преси». Міжнародна федерація журналістів розкритикувала блокування каналів Медведчука

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Кричуща атака на свободу преси». Міжнародна федерація журналістів розкритикувала блокування каналів Медведчука

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) назвала запровадження санкцій проти телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK «позасудовою і політично мотивованою забороною» та «кричущим нападом на свободу преси».

Про це пише Deutsche Welle.

«Ця довільна і політично вмотивована заборона неприйнятна в умовах демократії. Вона ставить під загрозу роботу сотень працівників ЗМІ, які не мають нічого спільного з політичною приналежністю їхніх власників», — зазначив генеральний секретар IFJ Ентоні Белленджер.

Генсек Європейської федерації журналістів Рікардо Гутієррез у своїй заяві вважає очевидним, що «заборона абсолютно не відповідає міжнародно-правовим стандартам свободи слова та мовлення».

Міжнародна федерація журналістів є найбільшою в світі організацією професійних працівників ЗМІ. Її штаб-квартира розташована у Брюсселі. Вона представляє близько 600 тисяч журналістів із понад 139 країн світу. Федерація має консультативний статус в організаціях системи ООН, Комітеті з прав людини, у Раді Європи та інших міжнародних організаціях.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.
  • Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні. Водночас їхні акаунти в YouTube продовжують працювати, але Мінкультури звернеться до відеохостингу з проханням про блокування.
  • Зеленський заявив, що Україна підтримує свободу слова, але не тоді, коли пропаганду фінансує країна-агресор.