США слідом за Росією продовжили на 5 років дію ядерного договору

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
США слідом за Росією продовжили на 5 років дію ядерного договору

U.S. Embassy Moldova / Flickr

Сполучені Штати Америки продовжили на 5 років договір із Росією про заходи щодо скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) — до лютого 2026 року. Про це йдеться у заяві глави Державного департаменту США Ентоні Блінкена.

«Президент Байден пообіцяв американцям забезпечити безпеку від ядерної загрози шляхом відновлення провідної ролі США у сфері контролю над озброєннями і нерозповсюдження ядерної зброї. Сьогодні Сполучені Штати зробили перший крок до того, щоб здійснити цю обіцянку: ми продовжили договір СНО-3 з Російською Федерацією на пʼять років», — заявив Блінкен.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав це рішення: «Я вітаю продовження договору СНО-3 на 5 років. Договір сприяє міжнародній стабільності і вкрай важливий для союзників по НАТО. Це — лише початок, а не кінець зусиль щодо подальшого посилення міжнародного контролю над озброєннями».

Нагадаємо, Росія дію угоди продовжила наприкінці січня. Водночас заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков заявив, що Москва домовилася продовжити дію договору без попередніх умов — це була її позиція під час перемовин із США. За словами Рябкова, подальшого продовження не передбачено — Росія хоче розробити інший документ. Зазначимо, що і РФ, і США мають право дострокового виходу з СНО-3, якщо є загроза безпеці.