Рада посилила відповідальність за перешкоджання роботі журналістів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Рада посилила відповідальність за перешкоджання роботі журналістів

Engin_Akyurt \ pixabay

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт, який посилює відповідальність за перешкоджання роботі журналістів.

Відповідний документ підтримав у другому читанні 341 нардеп.

Зміни було внесено до статті 171 Кримінального кодексу. Згідно з законопроєктом, штрафи за незаконне вилучення у журналістів матеріалів або техніки, а також незаконну відмову в доступі до інформації чи заборону висвітлювати якусь тему чи людей, зростуть до 8 500 — 17 000 гривень. Альтернативою штрафам може стати арешт на термін до 6 місяців або обмеження волі на термін до 3 років.

За будь-який вплив на журналіста або перешкоджання його роботі чи переслідування через його діяльність загрожуватиме штраф від 17 до 34 тисяч гривень, або арешт до 6 місяців або обмеження волі до 4 років.

Якщо ж подібні дії вчинила посадова особа з використанням свого службового становища чи група осіб за попередньою змовою — штраф становитиме 34—51 тисячу гривень, або можливе позбавлення волі на термін до 5 років із забороною обіймати певні посади терміном на 3 роки.

  • У 2020 році Національна спілка журналістів зафіксувала 74 напади на журналістів. У 2019 році було 208 фактів нападу і перешкоджання роботі ЗМІ. У 2018 році було зафіксовано 232 факти нападу. Найнебезпечнішими регіонами для журналістської діяльності виявилися Одеська, Волинська і Дніпропетровська області.