Інститут масової інформації: Кількість нападів на журналістів в Україні щороку зростає

Автор:
Тая Решетнікова
Дата:

З початку 2019 року в Україні зафіксовано 208 фактів нападу на журналістів і перешкоджання роботі ЗМІ. Про це заявила виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк на слуханнях у Верховній Раді на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні».

За словами Романюк, найчастіше українським журналістам загрожує небезпека фізичної розправи. Найбільш небезпечними регіонами для ведення журналістської діяльності виявилися Одеська, Волинська та Дніпропетровська області. З 208 випадків, зафіксованих ІМІ, 147 були проявами фізичної агресії.

«За 10 місяців цього року в Україні постраждали 208 журналістів внаслідок своєї професійної діяльності. Безпека для мене особисто — це питання дуже болюче. Я ніколи не говорила цього публічно, але я сама пройшла через побиття, через погрози, через публічний тиск, обшуки, допити, у мене вилучали ноутбук. У минулому році вибивали двері до офісу ІМІ», — заявила Романюк.

Порівняно з 2018 роком, кількість нападів на журналістів зросла. ІМІ зафіксував 232 факти нападу на журналістів і перешкоджання роботі ЗМІ. Найчастіше, крім фізичної агресії, журналісти стикаються з погрозами розправи, стеженням, знущанням у соцмережах та зламами акаунтів.

В інституті уточнили, що в 2018 році головною проблемою були навіть не фізичні напади, а інтернет-тролінг, погрози з безлічі облікових записів, злам сторінок журналістів та атаки ботів. З цими проблемами минулого року зіткнулося 60% опитаних (66 осіб). У той же час, реальних нападів, переслідувань, допитів та інших видів фізичного насильства було зареєстровано близько 50.

У 2017 році був зафіксований 181 факт перешкоджання роботі журналістів. Серед них було 92 випадки нападів, 38 прямих погроз журналістам і 30 фактів побиття.

  • Правозахисна організація Freedom House у рейтингу «Свобода в мережі — 2019» внесла Україну до списку країн з «частковою свободою». Як зазначено на сайті організації, Україна набрала 56 балів зі 100, що всього на один бал вище від торішнього результату.
  • Невідомі напали на будинок журналістки й телеведучої програми «Надзвичайні новини» телеканалу ICTV Вікторії Сеник, яка мешкає разом з батьками.
  • На Видубичах у Києві ввечері 25 січня напали на знімальну групу «Стоп корупції», яка проводила журналістське розслідування незаконного видобутку піску. Автомобіль, на якому активісти привезли журналістів на місце, розбили сокирою. Журналісту вибили зуб, в оператора гематома на потилиці та провали в памʼяті.