У Києві побили та пограбували знімальну групу проекту розслідувань «Стоп корупції»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

На Видубичах у Києві ввечері 24 січня напали на знімальну групу «Стоп корупції», що проводила журналістське розслідування незаконного видобутку піску. Про це повідомив координатор проекту Роман Бочкала на сторінці у Facebook.

«Журналісти, разом з двома правозахисниками, прибули на точку, де грабують пісок. Там їх зустріли озброєні молодики, які забезпечували проїзд вантажівкам з видобутим піском. Бандити приснули газом в обличчя журналісту, повалили на сніг і почали гамселити. Була стрільба та погрози, що наступного разу вб’ють», — розповідає Бочкала.

За його словами, автомобіль, на якому активісти привезли журналістів на місце, розбили сокирою. Журналісту вибили зуба, у оператора гематома на потилиці та провали в памʼяті. Один з потерпілих активістів — ветеран полку «Азов», учасник бойових дій, має нагороди за участь в АТО. Потерпілих відвезли у лікарню. А зловмисники забрали сумку з документами та грошима.

Напад на знімальну групу підтверджують у поліції Києва. Як зазначили у прес-службі, на закритій території, куди, за словами потерпілих, поїхали нападники, спецпризначенці виявили сімох осіб. Вони назвалися охоронцями. Їх доставили до управління поліції для пояснення ситуації.

Також правоохоронці перевіряють інформацію потерпілих про те, що під час нападу вони чули постріли.

Поліція кваліфікувала подію як розбій (ч. 2 ст. 187 Кримінального кодексу). За вчинення такого злочину загрожує від семи до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Раніше Служба безпеки України оголосила у розшук Олексія Левіна (справжнє прізвище — Москаленко) — ключового підозрюваного у справі про вбивство радника мера Херсона Катерини Гандзюк. На активістку 31 липня 2018 року вилили близько літра кислоти. Вона отримала хімічні опіки 30% тіла. 4 листопада Гандзюк померла в лікарні.