Конституційний суд відкрив провадження за позовом омбудсмена Денісової щодо сфери охорони здоровʼя

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Конституційний суд відкрив провадження за позовом омбудсмена Денісової щодо сфери охорони здоровʼя

Фото УНІАН

Конституційний суд відкрив провадження за позовом Уповноваженої з прав людини Людмили Денісової — справа стосується окремих положень законів зі сфери охорони здоровʼя.

Про це повідомляє пресслужба Офісу омбудсмена.

Звернення Денісової до суду складається з чотирьох пунктів. Денісова заперечує окремі частини 16-ї статті закону про «Основи законодавства про охорону здоровʼя». Якщо КС з нею погодиться, місцева влада втратить багато повноважень. Вони не зможуть вирішувати, де і які лікарні будувати, які відділення в них відкривати, скільки лікарів брати на роботу і багато іншого. Також вони не зможуть реорганізувати лікарні та пологові будинки.

Відповідно до закону, кожен українець за рахунок держави може отримати цілу низку медичних послуг. Безкоштовно можна викликати швидку допомогу, піти на прийом до сімейного лікаря, пройти реабілітацію, народити. Денісова просить скасувати норму, яка дозволяє цей список змінити.

Також омбудсмен незадоволена 29-ю статтею «Закону про захист населення від інфекційних хвороб». У ній йдеться про обмеження прав і свобод на час карантину. Яких саме прав і на скільки — не вказано. Наприклад, в законі не написано, чи потрібно під час карантину носити маски. Без цих уточнень Денісова вважає норму неконституційною.

Остання вимога Денісової перегукується з першою. Вона просить повернути закон, який забороняв місцевій владі закривати і реорганізувати лікарні, поліклініки, амбулаторії, пологові будинки, санаторії та аптеки. Якщо цього не зробити, вважає омбудсмен, якісь медустанови можуть змінити профіль, а медперсонал ризикує залишитися без роботи.

  • 6 січня 2020 року Денісова повідомила, що вона звернулася до Конституційного суду і просить його визнати неконституційними кілька статей законів, які стосуються охорони здоровʼя. Зробити це, за словами Денісової, її просили люди, чиї права ці закони обмежують. Однією з причин цього конфлікту Денісова назвала медичну реформу — в квітні 2018 року її запустила тодішня в. о. глави МОЗ Уляна Супрун.