Розкрадання в оборонці: Гладковський подав позов проти журналістів Bihus.Іnfo — просить захистити честь та гідність

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Розкрадання в оборонці: Гладковський подав позов проти журналістів Bihus.Іnfo — просить захистити честь та гідність

Марків Михайло / УНІАН

Колишній перший заступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони, фігурант справи про розкрадання в оборонній сфері Олег Гладковський подав до Вінницького міського суду позов проти журналістів-розслідувачів Bihus.Іnfo.

Про це у Facebook повідомляє юридична компанія «Міллер», яка представляє інтереси журналістів.

Гладковський просить суд захистити його честь, гідність та ділову репутацію, яка, на його думку, була порушена через сюжет «Друзі Президента крадуть на оборонці (секретні переписки)».

Позов стосується двох речень: «Група молодиків вступає у змову з оборонними чиновниками, вони скуповують військові запчастини у російських контрабандистів, а також по складах української армії, накручують ціни у рази, і за змовою з державним концерном «Укроборонпром» продають на його заводи. До групи входять: заступник секретаря Ради Нацбезпеки та Оборони Олег Гладковський…».

Юристи пояснили, що це речення лунає на початку другої частини сюжету і по суті є коротким переказом першої частини розслідування. Адвокати також наголошують, що Гладковський не просить спростувати будь-які висловлювання чи факти з першої частини сюжету, а лише цей підсумок із двох речень.

Окрім цього, Гладковський вимагає від журналістів відшкодувати моральну шкоду у розмірі 2 мільйони 40 тисяч 336 гривень. На підтвердження цих вимог він подав висновок експертів з КНДІСЕ — вони за формулою обчислення розміру моральної шкоди підрахували, що Гладковському нашкодили на 432 мінімальні заробітні плати.

Позов подали до Вінницького міського суду Вінницької області, оскільки там зареєстрований журналіст Денис Бігус. Адвокати клопотали про передачу справи до Бориспільського суду, оскільки там він проживає, але суд відмовив. Наразі у справі відбулося вже два підготовчі засідання і наступне призначене на 3 лютого.

Нагадаємо, у жовтні 2019 року Гладковському повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою) і ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу. Його звинувачують у закупівлі вантажних автомобілів за завищеними цінами. За версією слідства, виробник і постачальник цього транспорту — компанія, яка прямо чи опосередковано належить посадовцю РНБО та близьким до нього особам.

У жовтні 2019 року Вищий антикорупційний суд заарештував Гладковського на два місяці із заставою в 10,6 мільйона гривень. Через два дні за нього внесли заставу члени сімʼї, після чого він вийшов на свободу. У травні 2020 року Гладковському збільшили суму інкримінованих збитків з 10,62 млн грн до понад 17,44 млн грн.

  • У лютому 2019 року журналісти Bihus.Info опублікували розслідування, згідно з яким син ексзаступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського є одним з організаторів схем розкрадання в оборонному комплексі.
  • Згідно з розслідуванням, оборонні заводи закуповували для техніки деталі з Росії, а запчастини завозили контрабандою без перевірки якості. Контрабанду відмивали через фірми, які перебували під контролем осіб, наближених до «Укроборонпрому». До схеми також причетні власник «Оптимумспецдеталі» Андрій Рогоза і його бізнес-партнер Віталій Жуков.
  • 30 квітня 2020 року Національне антикорупційне бюро оголосило підозри шістьом особам у справі про розкрадання коштів у сфері оборони.