Міносвіти пояснило ситуацію щодо «заборони» книги Булгакова «Майстер і Маргарита» — стосується окремого російського видавництва

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міністерство освіти і науки спростовує інформацію про заборону в Україні книжки Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита» — заборона стосується тільки книг окремого російського видавництва.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства.

Йдеться про книгу «Майстер і Маргарита», яку у 2018 році видало у Росії видавництво «Азбука-Аттикус». У передмові до роману згадують російських акторів Юрія Кару, Миколу Бурляєва та Валентина Гафта — їх внесли до офіційного списку російських культурних діячів з числа осіб, що створюють загрозу для нацбезпеки України. Більшість його фігурантів потрапили в цей перелік за публічну підтримку російської агресії щодо України.

У Міністерстві зазначили, що ввозити цю книгу не можна через порушення законодавства. Окрім цього, у МОН наголошують, що в Україні ніхто не забороняв класичних авторів. Кожен може придбати в книжковому магазині різні видання «Майстер і Маргарита». Заборона стосується лише окремих видавців, які популяризують російських діячів кіно з антиукраїнською позицією.

Нагадаємо, 31 січня у ЗМІ та соцмережах почали публікувати новини та дописи про те, що в Україні заборонили твори російських письменників Михайла Булгакова та Бориса Акуніна (Григорія Чхартішвілі). Своє невдоволення висловили, зокрема, телеведуча Наталя Влащенко, депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський, Андрій Портнов, який раніше був заступником голови адміністрації Віктора Януковича. Приводом для їх заяв стало інтервʼю Укрінформу Сергія Олійника — він начальник управління дозвільної процедури та контролю за розповсюдженням видавничої продукції Держкомтелерадіо. Олійник наводив приклади видань, які «спалились» із російською пропагандою — серед них книга Булгакова від «Азбука-Аттикус».