Ізраїль передасть палестинським медикам 5 тисяч доз вакцини від коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Ізраїль передасть палестинським медикам 5 тисяч доз вакцини від коронавірусу

Marco Verch / Flickr

Ізраїль передасть 5 тисяч доз вакцини від коронавірусу для імунізації палестинських медичних працівників. Про це повідомляє BBC.

Наразі невідомо, яку саме вакцину передадуть, скільки та коли. Ізраїль заявляє, що це не є частиною узгоджених протоколів, і він не отримував жодних запитів від палестинців. Це буде перша така передача. Палестинська сторона поки утримується від коментарів.

З моменту початку пандемії в Ізраїлі зареєстровано близько 640 тисяч випадків COVID-19 і трохи більше ніж 4 700 випадків смерті. На Західному березі і в Газі зареєстровано майже 160 тисяч випадків захворювання, 1 833 людини померли. Якщо в Ізраїлі одна з найбільш передових програм вакцинації в світі, то палестинці не отримали ще жодного щеплення.

Всесвітня організація охорони здоровʼя висловлювала стурбованість з приводу нерівності між Ізраїлем і палестинцями, що живуть на Західному березі і в секторі Гази. Також міжнародні правозахисні групи та експерти ООН заявили, що Ізраїль несе відповідальність за добробут палестинців у цих районах. Водночас Ізраїль заявляє, що не несе відповідальності за палестинців за тимчасовими мирними угодами.

Нагадаємо, Ізраїль отримав першу партію вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer — BioNTech 9 грудня. Уже 19 грудня було зроблене перше щеплення — вакцину ввели премʼєру.

  • Палестина — частково визнана держава на Близькому Сході. Історично має бути сформована на територіях Західного берега річки Йордан та сектора Гази, а її столицею повинен бути Східний Єрусалим, однак де-факто цього немає — сектор Гази контролюється радикальним палестинським угрупованням ХАМАС, а Західний берег річки Йордан поступово захоплює Ізраїль. Палестина має статус країни-спостерігача в ООН, а її незалежність визнає 138 держав світу, серед яких і Україна.
  • У листопаді 2020 року державний секретар США Майкл Помпео вперше в історії відвідав ізраїльські поселення на окупованих палестинських територіях.