«Стало несподіванкою». У бізнесмена Ярославського прокоментували санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Стало несподіванкою». У бізнесмена Ярославського прокоментували санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі»

УНІАН

Група DCH харківського бізнесмена Олександра Ярославського, що є партнером китайських інвесторів, які взялися за розвиток «Мотор Січі», назвала несподіванкою те, що Україна запровадила санкції проти них.

Про це йдеться у пресрелізі компанії.

«Провідні юридичні компанії за нашим дорученням незалежно одна від одної провели власний аудит і надали свої експертні висновки. І дійшли єдиного висновку — китайські інвестори є сумлінними покупцями і законними власниками придбаних ними акцій «Мотор Січ». Тому запровадження санкцій стало для нас несподіванкою», — заявили у Ярославського.

Група DCH зазначає, що не знає мотивів такого рішення — в указі президента вони не описані, зрозуміло лише, що ініціатором є СБУ.

«Однак не можна не брати до уваги той факт, що санкції запроваджені безпосередньо напередодні позачергових зборів акціонерів, призначених на 31 січня 2021 року і метою їхніх ініціаторів могла бути заборона проведення цих зборів, результатом яких мало стати відновлення законних прав китайських акціонерів «Мотор Січі», — додали у групі.

Санкції проти інвесторів ввели 29 січня 2021 року терміном на три роки. Серед введених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України.

Нагадаємо, 6 серпня Зеленський доручив уряду та РНБО перевірити, чи відповідає продаж акцій «Мотор Січ» китайцям національним інтересам — начебто китайські інвестори придбали ці акції без дозволу Антимонопольного комітету. Наступного дня Ярославський заявив, що прокуратура повторно заарештувала акції «Мотор Січі» та попросив Зеленського втрутитись, інакше китайські інвестори можуть подати багатомільйонні позови в міжнародні суди.

  • «Мотор Січ» — одна з провідних світових корпорацій у галузі розробки, виробництва та ремонту газотурбінних двигунів для літаків і гелікоптерів. Розташована в Запоріжжі. У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям.