Член ТКГ Гармаш: Росія обрала «абхазький» варіант розвитку конфлікту на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Член ТКГ Гармаш: Росія обрала «абхазький» варіант розвитку конфлікту на Донбасі

Sasha Maksymenko / Flickr

Росія обрала «абхазький варіант» розвитку конфлікту на Донбасі, вважає член української делегації в Тристоронній контактній групі, журналіст Сергій Гармаш. Так він прокоментував «програму» бойовиків «ДНР/ЛНР» і заклик кремлівської пропагандистки Маргарити Сімоньян про «приєднання» Донбасу до Росії.

Про це він написав у Facebook.

«Навздогін вчорашньому «інтеграційному форуму «Русский Донбасс» в окупованому Росією Донецьку. Він цікавий в тому плані, що позначив дві чіткі тенденції. Перша — Росія не має наміру приєднувати до себе цей регіон де-юре. Друга — Кремль обрав «абхазький варіант» розвитку конфлікту на Донбасі, тобто, інтеграція його де-факто», — написав він.

За словами Гармаша, на практиці це виражатиметься «в поголовній видачі паспортів «ЛДНР», а потім і паспортів Росії, розриві усіх звʼязків місцевого населення з Україною, зменшенні кількості населення, а також у витісненні всіх політично «неблагонадійних».

Він додав, що зараз Кремль під тезу про «внутрішній український конфлікт» створює «наукову» і фактологічну основу. «Населення регіону позиціонують як якийсь окремий від українського, «російський народ Донбасу». Для цього фальсифікується і зовсім ще недавня історія», — додала він.

Про що йдеться?

Напередодні в окупованому Донецьку відбувся так званий форум «Русский Донбасс». На ньому бойовики «ДНР/ЛНР» представили свою «доктрину», яка передбачає захоплення всієї території Донецької та Луганської областей. «Доктрина» бойовиків містить 7 кроків, які вони планують виконати в «найближчій перспективі».

На «форумі» також були присутні російські пропагандисти: головний редактор радіо «Говорит Москва» Роман Бабаян, Тигран Кеосаян, якому МЗС збирається заборонити в’їзд в Україну, та його дружина, головна редакторка телеканалу Russia Today Маргарита Симоньян.

Остання, виступаючи на «форумі», заявила, що жителі Донбасу «хочуть жити у себе вдома», і закликала владу Росії приєднати окуповану частину Донбасу.