«Схеми»: Глава ОП Єрмак для будівництва олімпійських об’єктів у Карпатах залучає пов’язаних з ексрегіоналами інвесторів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
«Схеми»: Глава ОП Єрмак для будівництва олімпійських об’єктів у Карпатах залучає пов’язаних з ексрегіоналами інвесторів

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Голова Офісу президента Андрій Єрмак для будівництва олімпійських об’єктів у Карпатах і підготовки до Олімпіади залучає інвестора, який може бути причетний до виведення коштів з України людьми президента-втікача Віктора Януковича.

Про це повідомляється у розслідуванні «Схем».

Журналісти отримали документи із листуванням колишнього керівника Держінвестпроєкту Владислава Каськіва з помічниками нардепів від ОПзЖ Сергія та Юлії Льовочкіних. У цих повідомленнях вказано, що Льовочкіна причетна до управління рахунками австрійської компанії Teleferic Holdings GMBH. Ця компанія фігурує у розслідуваннях НАБУ, зокрема слідчі вважають, що за її допомогою були виведені за кордон кошти з держбюджету, які мали бути спрямовані на реалізацію проєкту «Олімпійська надія».

Журналісти повідомляють, що саме Льовочкіна погоджувала трансфер коштів з цієї компанії через латвійський банк на рахунки українських фірм, які потім скуповували землі на полонині Боржава в Карпатах, щоб збудувати там гірськолижний комплекс. Наразі ці землі арештовані НАБУ в рамках провадження проти Каськіва.

Водночас улітку 2020 року в ОП відзвітували, що провели успішні перемовини з австрійським бізнесменом та інвестором Гернотом Ляйтнером, який хоче збудувати курорт у Карпатах. Саме на Ляйтнера і була зареєстрована компанія Teleferic Holdings. Наразі вона вже не є власником тих земель у Боржаві. Новим власником стала словацька компанія Carpathian Mountain Resort, яка теж оформлена на Ляйтнера.

«Наразі йдеться саме про залучення інвестицій, а не про проєкт державно-приватного партнерства. Весь переговорний процес українська сторона веде виключно із представником австрійської компанії Austrian Teleferic Holdings. Щодо інших питань, то в Офісі президента наразі відсутня запитувана інформація», — прокоментували ситуацію в Офісі президента.