Дослідження встановило, що давні люди могли користуватися інструментами ще до розвитку вправних великих пальців. Раніше це вважалося неможливим

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дослідження встановило, що давні люди могли користуватися інструментами ще до розвитку вправних великих пальців. Раніше це вважалося неможливим

Carlos Lorenzo / Flickr

Розвиток великого пальця на руках людиноподібних приматів часто пов’язують з появою перших інструментів, оскільки вважається, що без можливості міцно вхопити річ та вправно нею оперувати попередники людини не змогли б досягти такого успіху. Однак насправді давні люди цілком могли користуватися інструментами без міцного великого пальця, протиставленого долоні.

Про це пише Science Alert.

Нове дослідження встановило, що протиставлений великий палець розвинувся близько 2 мільйонів років тому, але існують докази того, що наші пращури могли виробляти кам’яні знаряддя праці задовго до цього.

В останні роки наукова спільнота почала розглядати австралопітеків як найперших ранніх людей, що могли користуватися інструментами 2-3 мільйони років тому. Науковці встановили, що великі пальці на їхніх руках були більш подібними на мавпячі, аніж на сучасні людські.

Однак у порівнянні з іншими приматами австралопітеки мали більш вправні руки, які пропорційно були схожі на наші, однак їхні великі пальці ще не досягли такого протиставлення долоням. Теорію про визначальну роль великих пальців у еволюції людей обговорюють не одне десятиліття, але досі незрозуміло, в який момент розвиток цих пальців посилився, і як це пов’язано з використанням інструментів.

У 2015 році антропологи дослідили кістки рук австралопітека африканського й встановили, що будова великих пальців і кистей рук цього давнього родича людини передбачала протиставлення значно раніше, ніж 2 мільйони років тому. Попереднє дослідження 2011 року встановило, що австралопітек седіба, який жив приблизно 2 мільйони років тому, також мав вправні руки, схожі на наші.

Однак нове дослідження спростовує ці два, оскільки покладається не на порівняльну анатомію, а на біомеханіку пальців як таких. Для цього команда науковців зосередилася на одному м’язі та суглобі руки. Вважається, що м’яз opponens pollicis, який протиставляє великий палець, має вирішальне значення для вправності рук.

Cell

Розташування м’яза на кістках і його функцію за допомогою комп’ютерного моделювання порівняли у різних видів викопних людей. Науковці встановили, що вправність великого пальця з’являється у родичів сучасних людей, в тому числі у неандертальців, в той час як в інших гомінін її не було.

Отже, ефективність використання великого пальця та вправність рук в австралопітеків була значно нижчою. Однак вже за їхнього життя у Сварткрансі, що на півдні Африки, жили гомініни, які мали вправність рук, подібну до нашої — механізм роботи їхніх великих пальців був проміжним між шимпанзе та людьми.

Така вправність гомінін із Сварткранса могла стати причиною того, що саме на цій місцевості було вперше винайдено розпалювання вогню та полювання на великих тварин. Практично з тих пір давні люди вже мали інструменти, необхідні для видобутку ресурсів, розселення по всій Африці та розвитку складної культури.

Цілком ймовірно, вважають вчені, що більш ранні види австралопітеків також використовували кам’яні знаряддя праці, хоча й з меншою вправністю. Автори дослідження планують дослідити механізм великого пальця ще більш детально на прикладі гомінід — ширшого кола приматів, до якого належать гібони та орангутани. Таким чином можна буде скласти більш точну картину розвитку великих пальців і тих можливостей, які вони відкрили для наших пращурів.

  • Пошкодження на кістках наших далеких родичів — неандертальців, знайдених у Іспанії, свідчать про те, що ці давні люди переживали люті морози, впадаючи в сплячку, як це роблять ведмеді, кажани чи їжаки.
  • Наші пращури кроманьйонці запекло воювали з неандертальцями, своїми непрямими родичами, і довгий час зазнавали поразки. Цьому є достатньо археологічних свідчень — наприклад, пробиті голови та поламані кінцівки давніх людей.
  • Денисівські люди передали сучасним мешканцям Азії особливий ген, який дозволяє жити в гірській місцевості. Ці далекі родичі homo sapiens, які були здатні жити в жорстких кліматичних умовах гір, зникли близько 50 тисяч років тому, але частина з них асимілювалася.
  • Останні дослідження дають зрозуміти, що давні люди свідомо ховали своїх померлих. Інші знахідки дають можливість припускати, що неандертальці практикували складні похоронні ритуали.