Міністр у справах ветеранів готова взяти на поруки затриману учасницю війни на Донбасі Котеленець

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна заявила про готовність взяти на поруки колишню учасницю Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» і Української добровольчої армії, ветеранку Вікторію Котеленець (позивний «Фортуна»), яку 19 січня затримали в Києві.

Про це повідомляється на сторінці міністерства у Facebook.

«Міністерство вважає, що ті, хто боронив і боронить Україну, у свою чергу потребують захисту, ефективної правової підтримки і допомоги. На жаль, з початком російської збройної агресії кількість випадків, коли захисники потрапляють у гострі ситуації та потребують адвокації, весь час зростає. Водночас у державі вочевидь не вистачає системних правових механізмів, орієнтованих на категорію осіб, які захистили Україну і мають у серці підвищене почуття справедливості та гідності», — йдеться в повідомленні.

Лапутіна скаржиться, що стосовно захисників територіальної цілісності, «крім суспільного тиску і застосування такого гуманного запобіжного заходу, як поручительство в суді, інші дієві механізми у державі до цього часу не запроваджені».

«Саме тому ми наголошуємо на надзвичайній актуальності нашої ініціативи щодо створення інституту ветеранського омбудсмена. Захист захисників і захисниць України — це беззаперечний, базовий принцип європейської держави», — наголосила Лапутіна.

  • 19 грудня в Києві була затримана учасниця «Правого сектору» Вікторія Котеленець. Слідчі вважають, що вона схожа на жінку-бойовика, яка 24 серпня 2014 року конвоювала українських полонених на «параді» в Донецьку. На неї вказують четверо свідків — колишні полонені з цього «параду». Рідні Вікторії запевняють, що у жінки є алібі — під час «параду» вона була в Росії у таборі для біженців.