Вікторію Котеленець із «Правого сектору» звинувачують у тому, що вона конвоювала українських полонених у Донецьку влітку 2014 року. Її подруга, чоловік, побратими й адвокат доводять — жінка не винна

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:

Дев’ятнадцятого січня в Києві поліція затримала учасницю російсько-української війни Вікторію Котеленець. Слідчі вважають, що вона схожа на жінку-бойовика, яка 24 серпня 2014 року конвоювала українських полонених на «параді» у Донецьку. На неї вказують четверо свідків — колишні полонені з цього «параду», однак адвокат говорить, що процедура впізнання відбулася з порушеннями. Рідні Вікторії запевняють, що у жінки є алібі — під час «параду» вона була в Росії у таборі для біженців. У «Добровольчому українському корпусі» теж говорять про невинуватість жінки і запевняють, що її вже перевіряли СБУ та контррозвідка Збройних сил України. Крім того, у серпні 2014 року у Вікторії була інша зачіска, а система розпізнавання облич Neuro Identigraf вказує, що полонених конвоювала інша людина. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Мещерякова поговорила з подругою, адвокатом і чоловіком затриманої, вивчила деталі та розповідає про цю дивну справу.

Ветеранці «Добровольчого українського корпусу» Вікторії «Фортуні» Котеленець 31 рік, вона народилася і до 2014 року жила в Донецьку. У липні 2014 року, після одного з артобстрілів, жінка виїхала із сином до Росії. «Тоді велись активні бойові дії, і вона не могла виїхати на територію, підконтрольну Україні. Тому Вікторія поїхала в табір для біженців, що розташовувався в місті Первоуральськ у Росії», — розповідає її чоловік Анатолій Котеленець, офіцер Збройних сил України. Назад до Донецька вона повернулася вже в листопаді 2014 року.

Уже тоді дівчина спілкувалася з бійцями «Правого сектору». Мати Вікторії Наталія Воронцова пригадує, що добровольці провели цілу спецоперацію, щоб витягнути Вікторію з окупованих територій. Наприкінці лютого 2015 року Котеленець долучилась до добровольчого підрозділу.

«Спочатку вона була кухарем, якого потребував підрозділ, але недовго. Пізніше стала простим бійцем. Вона постійно перебувала з нами в тих населених пунктах, де перебував підрозділ, на базах, мала бойові виїзди. Усе було добре, жодних нарікань на неї було», — каже Олена Білозерська.

Починаючи з осені 2015 року Вікторію неодноразово перевіряла СБУ. Вона схожа на жінку, яка 24 серпня 2014 року конвоювала українських полонених на «параді» в Донецьку. «Хтось із недоброзичливців Вікторії звернув увагу, що вона та ця бойовичка дуже схожі зовні. Це справді так — вони схожі як сестри», — розповідає Білозерська. Котеленець навіть казала жартома: «Дайте мені врешті-решт якийсь папірець, що я це не вона, щоб мене вже ніхто не чіпав».

Дев’ятнадцятого січня Котеленець приїхала до Києва з Олексієво-Дружківки Донецької області, де зараз мешкає разом із сім’єю. Вона зі своєю подругою Оленою Білозерською, військовослужбовицею та ветеранкою, прийшла до Міністерства ветеранів, щоб отримати посвідчення учасника бойових дій.

«Приблизно о пів на одинадцяту вона зайшла всередину. Я залишилась чекати її на вулиці. Не минуло й пʼяти хвилин, як до мене підійшли співробітники ДСР і дуже наполегливо попросили мене пройти з ними», — розповідає Білозерська.

Олену доставили в Шевченківський відділок поліції та допитали як свідка. Виявилось, що слідчі підозрюють її подругу Вікторію Котеленець у тому, що вона конвоювала полонених на «параді» 24 серпня 2014 року в Донецьку.

Фортуну затримали на території Міністерства ветеранів, звідти її повезли до суду, де обрали запобіжний захід — арешт на 60 діб без права внесення застави. Суд був закритим — через карантинні обмеження на засідання пускають лише учасників, говорить адвокат Віталій Цокур. Місце і час проведення суду не повідомили навіть близьким родичам — мамі та чоловіку. «Це зробили швидко, щоб ми не встигли знайти хорошого адвоката, підтягнути поручителів», — впевнена Олена Білозерська.

«У комісії з надання статусу УБД є представники всіх структур, наприклад МВС і СБУ. Тобто на етапі надання статусу ви жодних претензій не мали, а тепер раптово такі обвинувачення?» — обурюється нардепка і засновниця медичної служби «Правого сектору» «Госпітальєри» Яна Зінкевич.

Адвокат Віталій Цокур говорить, що Фортуну затримали з порушеннями, адже оперативники не склали протокол. «Якщо слідчий вважав, що є підстава для підозри, він мав запросити її на відповідні слідчі дії, надіслати їй повістку та дочекатися, поки вона прийде», — говорить він.

У день арешту квартиру Вікторії в Олексієво-Дружківці обшукали поліцейські. Анатолій Котеленець говорить, що шукали документи, речі, зображення із символікою «ДНР» і забрали всі носії інформації: ноутбуки, флешки, карти пам’яті з фотоапаратів.

Зараз Котеленець перебуває в Лук’янівському СІЗО. Удома на неї чекають двоє дітей і чоловік. Адвокат готує апеляцію на запобіжний захід. Судове засідання відбудеться 28 січня.

Зараз справу розслідує Головне слідче управління Національної поліції. Котеленець звинувачують за двома статтями — 260 та 438. За першою статтею передбачене ув’язнення на термін від трьох до восьми років, за другою — від восьми до дванадцяти.

Четверо свідків у справі — колишні військовополонені, яких вели на тому «параді», — вказують, що їх конвоювала саме Вікторія. Однак процедура впізнання відбулася некоректно, розповіли «Бабелю» адвокат Вікторії та Олена Білозерська. «Адвокат розповів, що свідкам показали чотири фотографії жінок, із них на конвоїрку була схожа лише одна — Вікторія Котеленець. Усі інші були або іншої статури, або іншого віку. Тобто схожа була тільки вона — звісно, вони її «впізнали», — каже Олена Білозерська.

Обличчя — це не вся людина, переконаний Віталій Цокур. «Якщо свідки були на «параді», вони мали бачити, як рухається ця людина, яка у неї міміка, а це питання не досліджували. На мою думку, більш доречним є впізнання наживо», — каже він. Цокур додає, що навіть експерт криміналістичного центру поліції, який зробив висновок, що жінки схожі, зазначив, що дві третини фото непридатні для експертиз.

Фото з сайту «Миротворець»

Ще один аргумент слідчих — це алібі Котеленець. У серпні 2014 року Вікторія перебувала в місті Первоуральськ, шукала роботу і проходила медичний огляд. Це підтверджують медичні довідки, датовані 21 серпня, які є в розпорядженні її сім’ї. Але слідчі не мають доказів, що Вікторія була в Первоуральську безпосередньо в день «параду» — 24 серпня.

До того ж стаття 438 належить за підслідністю до СБУ, але справу розслідує поліція. Активісти, які ведуть групу «Свободу Фортуні — Вікторії Котеленець» у Facebook, зазначають, що справу розслідують від початку 2020 року, але весь цей час у ній фігурувала тільки одна стаття — 260. Другу статтю «підключили» за кілька днів до арешту Вікторії, пишуть у повідомленні.

Центр «Миротворець» теж заявив про те, що Вікторія Котеленець і жінка на фотографії з «параду» — це різні люди, а особистість конвоїрки вже встановили. За інформацією центру, жінку звати Ольга Сухова, вона народилася у 1982 році, зараз проживає у Донецькій області.

«Миротворець» посилається на результати, які отримали завдяки тестовій версії нової системи розпізнавання облич Neuro Identigraf. Спочатку програма порівняла фото конвоїрки з «параду» з кількома фотографіями Вікторії Котеленець, а потім із фотографіями Ольги Сухової. У першому випадку система показала збіг нуль відсотків, а у другому — понад девʼяносто.

Центр «Миротворец»

На «Миротворці» є посилання на сторінку Ольги в соціальній мережі «ВКонтакте», зараз вона закрита. Сам «профайл» Ольги Сухової з’явився 19 січня о 23:44, у день затримання Котеленець.

На фотографіях, які зроблені у 2014 році, у Вікторії інша зачіска. «Вона показала нам фотографії, як вона виглядала тоді, коли відбувся цей «парад полонених». Вона мала коротку зачіску і волосся, пофарбоване у чорний колір. А у бойовички довге біляве волосся. За місяць таке волосся не відросте», — говорить Олена Білозерська. На самих знімках стоїть дата створення — серпень 2014 року.

Про те, що на фото не Фортуна, говорить і спікер ДУК ПС Діана Виноградова. За її словами, Вікторію Котеленець неодноразово перевіряли. «Вона апріорі не могла бути тією жінкою, яка конвоювала полонених. Її не просто перевірила наша служба безпеки: її перевірили в СБУ, її перевірила контррозвідка Збройних сил України. Тому що людей, які потрапляють з окупованих територій, більш ретельно перевіряють. Очевидно, що на фото інша людина. Більш того особу, яка є на фото з «параду», визначили. І це не Вікторія. Це інша жінка», — говорить Діана.