The Times: США захопили у Лівії російський ЗРК «Панцир-С1» і таємно вивезли його на свою базу в Німеччині

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
The Times: США захопили у Лівії російський ЗРК «Панцир-С1» і таємно вивезли його на свою базу в Німеччині

Oryx / Twitter

Американські військові захопили у Лівії російський зенітно-ракетний комплекс «Панцир-С1» і таємно вивезли його на свою базу «Раммштайн» у Німеччині.

Про це пише The Times.

Таке рішення було ухвалено американцями через занепокоєння, що ЗРК може потрапити до рук контрабандистів або інших збройних угруповань і використовуватися проти цивільних літаків.

До того ж США знали, що один із таких ЗРК збив їхній безпілотник Reaper за 23 мільйони фунтів (31,4 мільйона доларів), коли він виконував розвідувальний політ. А коли Штати звернулися до лівійського генерала Хафтара, якого підтримують Росія та ОАЕ, той заявив, що не знає, де впав безпілотник.

Операцію провели у червні минулого року. Група американських військових на транспортному літаку C-17 Globemaster вирушила до аеропорту на захід від лівійської столиці Триполі, захопила ЗРК і вивезла його до Німеччини.

  • Африканське командування Збройних сил США повідомило, що російські найманці «приватної військової компанії Вагнера», яка належить «кухарю» Володимира Путіна Євгену Пригожину, в обхід ембарго ООН завезли у Лівію протипіхотні міни та саморобні вибухові пристрої.
  • На початку травня 2020 року в ООН опублікували доповідь, згідно з якою в Лівії воюють понад тисячу найманців російської «ПВК Вагнера». Про це раніше стверджував і президент Туреччини. Експерти ООН зʼясували, що більшість найманців «ПВК Вагнера» є громадянами Росії, Білорусі, Молдови, Сербії та України.
  • У тому ж місяці в Лівії проурядові сили захопили справний російський зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1» . Техніку захопили під час атаки на авіабазу аль-Ватія, яку контролювали сили Лівійської національної армії (ЛНА) генерала Халіфи Хафтара, на стороні якої виступає Росія.