ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації, попри протести від України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ПАРЄ підтвердила повноваження російської делегації, попри протести від України

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Парламентська асамблея Ради Європи підтвердила в повному обсязі повноваження російської делегації, які оскаржувала Україна.

Про це йдеться на акаунті ПАРЄ у Twitter.

«ПАРЄ ухвалила рішення — 107 голосів за, 36 проти, 24 утрималися — затвердити повноваження російської делегації, які були оскаржені на істотних підставах у день відкриття сесії», — зазначили там.

Водночас нардеп від «Європейської солідарності» та член української делегації в ПАРЄ Олексій Гончаренко розповів, що Асамблея ухвалила критичну доповідь щодо Росії, але все одно підтвердила повноваження делегації.

«На жаль, багато колег по Асамблеї досі намагаються шукати примарний «діалог» з тими, хто його не збирається вести. Але ми цю справу так не залишимо. Ми разом з нашими міжнародними друзями будемо оскаржувати повноваження російської делегації кожного разу, коли це буде можливо», — зазначив він.

На цю подію відреагував і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

  • Раніше українська делегація оскаржила повноваження Росії в ПАРЄ. Україну підтримала достатня кількість делегатів — 38 голосів при 30 необхідних. Якщо після розгляду моніторинговим комітетом у ПАРЄ підтримають оскарження повноважень російської делегації, то вона знову може втратити право голосу.
  • Російську делегацію позбавляли права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року — після окупації Криму. Росіяни після цього відмовилися брати участь у сесіях і сплачувати внески.
  • У ніч проти 25 червня 2019 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка фактично дозволила російській делегації повернутися до складу ПАРЄ. Того ж дня Україна, Грузія та Велика Британія оскаржили відновлення повноважень Росії в ПАРЄ. 26 червня ввечері ПАРЄ відхилила всі поправки представників України, Грузії, Великої Британії, Латвії та низки інших держав і затвердила резолюцію в цілому.