ФСБ пояснила, чому над палацом Путіна безпілотна зона — через «розвідувальну активність країн НАТО»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ФСБ пояснила, чому над палацом Путіна безпілотна зона — через «розвідувальну активність країн НАТО»

Twitter / Штаб Навального

Федеральна служба безпеки Росії встановила безполітну зону в районі мису Ідокопас у Геленджику, де розташований маєток президента Володимира Путіна, через начебто загрозу з боку країн-членів НАТО.

Про це служба безпеки повідомила у відповідь на запит РБК.

Літати над цією зоною заборонено від 24 липня 2020 року. За даними відомства, причиною стала «зросла розвідувальна активність низці суміжних держав, зокрема з блоку НАТО», на території, де розташована прикордонна застава прикордонного управління ФСБ у Краснодарському краї.

У ФСБ зазначили, що прикордонники захищають ділянку держкордону, забезпечують економічні інтереси країни та контролюють, як дотримуються правила режиму держкордону.

У службі додали, що заборони на проходження човнів в районі мису Ідокопас немає. Зазначимо, що розслідувачі з «Фонду боротьби з корупцією» намагалися на човні підплисти до акваторії поруч з маєтком, але прикордонники порадили обійти мис за 2 кілометри. Свою вимогу вони нічим не обґрунтували.

  • Палац Путіна розташований у Краснодарському краї, у Геленджику, його площа — 17 691 квадратний метр. А територія маєтку дорівнює 39 князівствам Монако. Вартість маєтку оцінюють у 100 мільярдів рублів (понад $13,5 мільярда).
  • На території маєтку є церква, чайний будиночок площею 2 500 квадратних метрів і підземний льодовий палац, а також тунель з виходом до моря. А поруч розташовані виноградники, шато й устрична ферма. Вихід у море поруч з палацом заборонений, над ним — закрита для польотів зона. Велика територія навколо палацу (7 тисяч гектарів), за даними Навального, належить ФСБ.