Україна запровадила санкції проти російських авіакомпаній та заарештувала ще 81 літак за польоти до окупованого Криму

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Кабінет міністрів України погодив санкції проти низки російських авіакомпаній за польоти до окупованого Криму.

Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 27 січня.

Згідно з постановою Кабімну, тепер заборонено літати над територією України і перевозити ресурси транзитом авіакомпаніям «КрасАвиа», «Комиавтотранс», «Азимут», «ИрАэро», «Авиасервис», «Тулпар Эйр», «Аэролимузин», «Победа», «Вологодское авиационное предприятие», «Авиационные технологии инвестиции сервис», «Симаргл» держустанові «223 Летный отряд» Минобороны РФ та Державній корпорації з організації повітряного руху в РФ.

Як зазначається, санкції діятимуть три роки.

До того ж Україна звернеться до міжнародного співтовариства з проханням теж ввести санкції, зокрема ноти направлять США та країнам Євросоюзу.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, наступний крок у запровадженні санкцій — за Радою національної безпеки та оборони.

«Сьогоднішнім рішенням ми пропонуємо схвалити та внести на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування нових санкцій з повною забороною польотів над Україною до 13 авіаперевізників Російської Федерації, які порушують порядок використання повітряного простору України, здійснюючи польоти в межах забороненої зони над тимчасово окупованою територією Криму і Севастополя», — заявив він.

Зауважимо, також нові санкції будуть введені щодо сирійської авіакомпанії Cham Wings Airlines.

Окрім цього, суди наклали арешти ще на 81 літак, який порушив правила міжнародних польотів над окупованим півостровом, повідомили у прокуратурі Автономної республіки Крим та міста Севастополя. Прокуратура автономії вже звернулася до Укрбюро Інтерполу, щоб внести 109 раніше заарештованих літаків-порушників до бази міжнародного розшуку, а також направила запити до іноземних держав про міжнародну правову допомогу.

«Прокуратурою автономії встановлено близько 500 літаків російських авіакомпаній, які незаконно здійснюють регулярні пасажирські авіаперевезення до окупованого півострова, порушуючи міжнародні правила польотів та законодавство України, і накладено арешти на 190 з них», — додали у прокуратурі.

  • Україна з березня 2014 року закрила повітряний простір над окупованим півостровом Крим, оскільки не могла гарантувати безпеку польотів. Також офіційно було припинено функціонування усіх аеропортів на окупованому півострові.
  • У листопаді 2020 року українські суди наклали арешти на 44 літаки російських авіакомпаній, які літали в окупований Крим, попри заборону України.
  • У вересні суди заарештували ще 65 літаків різних авіакомпаній, які здійснювали польоти до анексованого Росією Криму.