AstraZeneca пояснила затримки з поставками вакцин у ЄС та відкидає звинувачення в обмані

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Керівництво компанії AstraZeneca, яка розробила разом з Оксфордським університетом вакцину від коронавірусу, пояснило затримки з поставками доз у країни Євросоюзу та відкидає звинувачення в обмані.

Голова компанії Паскаль Соріо заявив про проблеми з виробничими потужностями на двох заводах у Бельгії та Нідерландах, передає BBC.

За його словами, команда компанії працює цілодобово, щоб виправити проблеми, і домоглася в цьому успіхів, але графік виробництва відстав на два місяці. «Ми вважаємо, що розібралися з цими проблемами, але загалом ми відстаємо на два місяці від того, чого хотіли», — сказав Соріот.

Як передає DW, низка членів Єврокомісії звинувачувала AstraZeneca в обмані Євросоюзу і продажі вакцини, які призначені ЄС, в інші країни. Соріот запевнив, що компанія не продає свою вакцину «заради вигоди», «не заробляє на цій вакцині» і «справедливо ставиться до Європи».

Раніше в Єврокомісії заявили, що AstraZeneca перекидає частину вакцин для ЄС на ринок Великої Британії та інших країн. Представники AstraZeneca 25 січня не змогли пояснити представникам Єврокомісії, що відбувається.

  • 23 січня AstraZeneca попередила про проблеми з поставками препарату в Європейський Союз. Чиновники ЄС повідомляли, що поставки скоротять на 60% (до 31 млн доз) у першому кварталі цього року. До березня фармацевтична фірма повинна була поставити близько 80 мільйонів доз у 27 країн ЄС. У Євросоюзу з AstraZeneca угода на 300 млн доз.
  • Напередодні німецькі ЗМІ заявили, що ефективність вакцини від AstraZeneca для літніх людей становить не більше ніж 8%.