Дослідження: Собаки зʼявилися в Америці разом з першими людьми

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дослідження: Собаки зʼявилися в Америці разом з першими людьми

Marek Szturc / Unsplash

Учені зʼясували, що собаки мігрували в Америку зі Східної Азії разом з людьми.

Про це повідомляє CNN.

За словами провідного автора дослідження і археолога Анджели Перрі, наукового співробітника факультету археології Даремського університету (Велика Британія), собак, ймовірно, одомашнили понад 23 тисячі років тому в Сибіру.

Генетичний аналіз показав, що люди мігрували понад 15 тисяч років тому з Північно-Східної Азії через Берингів міст — ділянку землі, яка зʼєднувала сучасну Росію з Аляскою. Сухопутний перехід більше не існує внаслідок підвищення рівня моря.

Перрі вивчила походження американських собак, простеживши його до стародавніх сибірських собак. Згідно з дослідженням, ця лінія походження показала, що люди брали своїх собак із собою, коли мігрували в Америку.

Археолог додала, що однозначної відповіді на запитання, чому собаки стали прирученими, немає, однак холодні кліматичні умови в той час, ймовірно, зблизили вовків і людей задля виживання.

«Вовки, ймовірно, дізналися, що регулярне викидання людьми сміття — це доступне джерело їжі, водночас люди дозволяли їм наближатися, допоки тварини не становили загрози», — сказав Перрі. За її словами, собаки теж могли допомогти людям швидше транспортувати предмети.

За словами археолога, найдавніші кістки собак знайшли в Німеччині понад 100 років тому, і їм близько 15 тисяч років. Тому її наступний проєкт — пошук ще більш старих кісток собак у Сибіру.

  • Раніше вчені зʼясували, що використовувати інших тварин для своїх потреб вміють і риби — вони одомашнюють рачків.