Синагогу в Бабиному Яру побудують у формі книги. У центрі Голокосту показали проєкт

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Керівник Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) Максим Яковер показав проєкт майбутньої синагоги, яку побудують поблизу памʼятника «Менора». За його словами, синагогу буде виконано у формі книги, яка фізично відкривається.

Яковер заявив, що будівля спроєктована швейцарським архітектором Мануелем Герцем. Синагогу будуватимуть з амбарного дуба без фундаменту. Всередині її розпишуть молитвами та візерунками, які прикрашали синагоги в Західній Україні, і які знищили нацисти.

«Це буде памʼятник Книзі і в памʼять про Народ Книги, памʼятник прекрасного світу, якого більше немає. Це буде будівля, що символізує крихкість цього світу», — заявив Яковер, додавши, що синагогу планують закінчити цієї весни.

  • У грудні 2020 року археологи знайшли на ділянці майбутнього будівництва синагоги фрагменти кісток. Незважаючи на це, в BYНMC заявили, що поховань там немає. Противники BYHMC обурилися і звинуватили команду у неповазі до єврейських законів, які забороняють будувати щось на місцях поховань.
  • На початку січня в центрі Голокосту заявили, що поховань на місці не виявили, а рештки черепів занесло зі сміттям.