«Рештки черепів занесло зі сміттям». Меморіал «Бабин Яр» опублікував звіт про розкопки на місці будівництва синагоги

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Рештки черепів занесло зі сміттям». Меморіал «Бабин Яр» опублікував звіт про розкопки на місці будівництва синагоги

Сергій Моргунов / «Бабель»

Розкопки в Бабиному Яру, де планують збудувати меморіальну синагогу, не виявили поховань.

Про це повідомляє пресслужба Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр».

Пошукові роботи на замовлення центру виконувала організація «Памʼять і слава», яка досліджувала невелику ділянку, розміром 10 на 10 метрів, за пам’ятником «Менора». Роботи проводилися на підставі дозволу Міністерства культури.

Згідно зі звітом організації, на всій досліджуваній ділянці верхній шар ґрунту є наносним і сягає у глибину в середньому від 30 до 50 см. У такому шарі ґрунту знайшли сліди побутового сміття та два фрагменти людського черепа. Археологи припускають, що вони, ймовірно, були занесені сюди в насипному ґрунті разом з будівельним і побутовим сміттям.

«Під наносним шаром ґрунту є так званий материк — ущільнений ґрунт, що не містить слідів будь-яких земельних робіт. Це також підтверджується зробленим попередньо дослідженням георадаром і трасошукачем, згідно з яким в межах ділянки обстеження не було виявлено сигналів, характерних для місць поховань або кладовищ», — йдеться в повідомленні.

Дослідник історії Києва Михайло Кальницький пояснив, що у 1871 році міська влада на прохання Києво-Кирилівських богоугодних закладів виділила земельну ділянку під православне Кирилівське кладовище в напрямку території, на якій проводилося нинішнє дослідження. Кладовище закрили у 1929 році. Тут ховали переважно пацієнтів Кирилівської лікарні.

Кальницький зазначив, що з огляду на обмежену кількість померлих і незручний рельєф території щільність поховань на цій ділянці була невеликою. Що стосується досліджуваної ділянки, то вона розташована саме біля краю відрогу яру, за памʼятником «Менора». Під час пошукових робіт місць поховань або кладовищ не виявили, хоча обстежена ділянка на деяких історичних планах показана в межах Кирилівського кладовища.

«Враховуючи, що ділянка розташована майже впритул до глибокого яру та має тенденцію до сповзання униз, є підстави вважати, що на ній не проводились поховання», — підкреслили в центрі.

  • Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» будують на приватні пожертви. Він існує з 2016 року, коли право на оренду землі в урочищі отримав благодійний фонд, який фінансують російські олігархи українського походження Михайло Фрідман і Герман Хан.
  • Восени 2019 року художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» призначили російського режисера Іллю Хржановського. Через незгоду з цим проєкт покинула майже вся команда, яка розробляла концепцію музею, включно з виконавчим директором Яною Баріновою.
  • Через пʼять місяців у вільному доступі зʼявилися фільми Хржановського з проєкту «Дау», що спровокувало новий виток скандалу. Режисера розкритикували за неетичні та негуманні методи у творчості й російський слід у проєкті. Згодом журналісти опублікували чернетку концепції музею за версією Хржановського. Згідно з нею, відвідувачі ходитимуть по лабіринтах і переживатимуть «шокуючі емоційні досвіди», постійно роблячи етичний вибір.