У Зеленського очікують, що 2021-й буде роком економічного зростання

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Зеленського очікують, що 2021-й буде роком економічного зростання

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Радник президента з економічних питань Олег Устенко прогнозує, що у 2021-му українська економіка почне відновлюватися завдяки «позитивним тенденціям на зовнішніх ринках і монетарній політиці НБУ».

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Якщо говорити взагалі про 2021 рік, ми очікуємо, що це буде рік економічного зростання, рік поступового відновлення всієї глобальної економіки, і, звичайно, української теж», — заявив він.

За його словами, протягом останніх місяців на зовнішніх ринках зростали ціни на ту сировину, що експортує Україна (метал, сільськогосподарська продукція), тому очікують, що така ситуація збережеться й надалі.

Устенко також назвав Нацбанк важливим стимулом для економічного розвитку. Радник Зеленського очікує, що НБУ продовжить відносно мʼяку монетарну політику.

«На тому тижні монетарна рада НБУ залишила облікову ставку без змін. Вона залишається на історично низькому рівні за всі часи незалежності — 6%. Це означає, що економіка кредитується під 10 — 12%. Це буде додатковим стимулом для економічного росту в цьому році», — пояснив він.

  • У жовтні Нацбанк прогнозував, що за результатами 2020 року інфляція становитиме 4,1%, але наступного року зросте до 6,5% у зв’язку з відновленням економіки та збільшенням мінімальної зарплати, що підвищить внутрішній попит.
  • У Світовому банку вважали, що падіння української економіки після коронакризи буде меншим, ніж у багатьох інших країнах регіону, — 5,5%.