У Нідерландах затримали одного з найбільш розшукуваних наркозлочинців світу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Нідерландах заарештувала одного з найбільш розшукуваних злочинців у світі — наркобарона Це Чи Лопа. Його затримали за допомогою працівників федеральної поліції Австралії. Про це повідомляє BBC.

Це Чи Лоп, громадянин Канади і китаєць з походження, очолює фірму «Компанія», що домінує на азіатському ринку нелегальних наркотиків. Федеральна поліція Австралії вважає, що «Компанія» несе відповідальність за 70% наркотиків, що надходять до країни.

Австралійські ЗМІ назвали його арешт «найважливішим» для федеральної поліції країни за два десятиліття. 56-річного чоловіка порівнюють з мексиканським наркобароном Хоакіном «Ель Чапо» Гусманом через масштаби його «діяльності».

До моменту арешту австралійська поліція стежила за Чи Лопом понад 10 років. Ордер на його затримання видали ще у 2019-му. Тепер Австралія буде домагатися екстрадиції, щоб злочинець постав перед судом там.

У 2019 році інформаційне агентство Reuters опублікувало спеціальне розслідування про Це, назвавши його «найбільш розшукуваною людиною в Азії». Агентство з посиланням на оцінки ООН повідомило, що виручка «Компанії» тільки від продажу метамфетаміну в 2018 році могла скласти $17 мільярдів.

За даними Reuters, в операції з затримання пана Чи Лопа брало участь близько 20 агентств з усього світу, діяльність яких координувала австралійська поліція. Ходять чутки, що в останні роки Це переміщався між Макао, Гонконгом і Тайванем.

Раніше Це вже сидів у вʼязниці — 9 років за торгівлю наркотиками в США в 1990-х.