У ЦАР оголосили надзвичайний стан через наступ повстанців на столицю

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Влада Центральноафриканської Республіки (ЦАР) оголосила надзвичайний стан у країні через наступ на столицю Бангі армії повстанців, які виступили проти переобрання президентом Фостен-Арканжи Туадера.

Про це повідомляє BBC.

Указ про режим НС був підписаний президентом. Він діятиме 15 днів і дозволить військовим проводити арешти без санкції судової влади. Відбивати атаки повстанців військам допомагають 12 тисяч миротворців ООН.

Спецпредставник генсека ООН і голова місії із стабілізації в ЦАР Манкер Ндіає попередив, що ситуація складна — бої вже йдуть на підступах до столиці, повстанці майже взяли Бангі в кільце.

Конфлікт загострився після виборів президента, які відбулися 27 грудня 2020 року. Повстанці виступають проти Туадера, а влада ЦАР звинувачує колишнього лідера держави Франсуа Бозізе в ескалації насильства. Бозізе при цьому не допустили до участі у виборах.

  • Перед виборами Росія і Руанда направили до Центральноафриканської Республіки кілька сотень військових і важке озброєння, щоб запобігти державному перевороту. РФ цю інформацію заперечувала.
  • ЦАР — одна з найбідніших і найбільш нестабільних країн Африки. Тривалий час там перебував великий контингент військ Франції. Пізніше туди увійшли контингенти сусідніх африканських країн. Попри бідність, ЦАР багата родовищами алмазів і урану.
  • Новий виток війни в ЦАР почався у 2013 році, коли повстанська коаліція «Селека» повалила режим Бозізе, який у 2003 році сам прийшов до влади внаслідок військового перевороту. Після повалення Бозізе втік із країни, а його прибічники з групи «Антибалака» (християни і прихильники місцевих традиційних вірувань) розпочали війну з мусульманською «Селекою». Обидва угруповання відзначилися масовими вбивствами, зґвалтуваннями та мародерством.
  • Бозізе повернувся до країни у грудні 2019 року, а в липні 2020-го оголосив, що балотуватиметься на виборах 27 грудня. У Бозізе, як і раніше, багато послідовників, особливо в армії та серед найбільшої етнічної групи гбая. В ООН, однак, йому загрожують санкціями за звʼязок з «Антибалакою», а влада ЦАР видала ордер на його арешт за «злочини проти людяності та підбурювання до геноциду».