Росія і Руанда відправили до ЦАР кілька сотень військових. На тлі виборів там побоюються держперевороту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія і Руанда відправили до Центральноафриканської Республіки кілька сотень військових і важке озброєння на тлі майбутніх президентських і парламентських виборів, щоб запобігти держперевороту і поваленню чинного президента Фостена-Арканжи Туадера.

Як повідомляє Agence France Presse, офіційний представник уряду ЦАР Анж Максим Казагуї заявив, що Росія направила війська за угодою про співпрацю. Руанда пішла на такий крок з тієї ж причини.

Зараз у ЦАР перебувають російські військові радники, які допомагають навчати урядові війська. ЗМІ та спостерігачі ООН також неодноразово повідомляли про присутність у країні бійців «ПВК Вагнера», які, ймовірно, працюють на «кухаря Путіна» Євгена Пригожина.

Напередодні офіційна влада ЦАР заявила, що опозиція готується до державного перевороту. У Кремлі не підтвердили відправку військових, але заявили, що дуже уважно стежать за ситуацією.

Уряд ЦАР звинуватив колишнього президента Франсуа Бозізе, який раніше втік з країни, а після повернення вирішив балотуватися на виборах, у спробі путчу. Минулого тижня три потужні повстанські угруповання, зокрема його прихильники «Антибалака», оголосили про створення альянсу під назвою «Коаліція патріотів за зміни». Вони звинуватили президента Туадеру у спробі фальсифікувати майбутні вибори і захопили кілька міст поблизу столиці Бангі. 18 грудня сили ООН почали розгортати війська поблизу Бангі, а Бозізе вже виступив із запереченням своєї причетності до захоплень.

  • ЦАР — одна з найбідніших і найбільш нестабільних країн Африки. Тривалий час там перебував великий контингент військ Франції. Пізніше туди увійшли контингенти сусідніх африканських країн. Попри бідність, ЦАР багата родовищами алмазів і урану.
  • Новий виток війни в ЦАР почався у 2013 році, коли повстанська коаліція «Селека» повалила режим Бозізе, який у2003 році сам прийшов до влади внаслідк військового перевороту. Після повалення Бозізе втік з країни, а його прихильники з групи «Антибалака» (християни і прихильники місцевих традиційних вірувань) почали війну з мусульманською «Селекою». Обидва угруповання відзначилися масовими вбивствами, зґвалтуваннями та мародерством.
  • Бозізе повернувся до країни у грудні 2019 року, а в липні цього року оголосив, що балотуватиметься на виборах 27 грудня. У Бозізе, як і раніше, багато послідовників, особливо в армії та серед найбільшої етнічної групи гбая. В ООН, однак, йому загрожують санкціями за звʼязок з «Антибалака», а влада ЦАР видала ордер на його арешт за «злочини проти людяності та підбурювання до геноциду».