Віцепремʼєр Резніков: У законі про перехідний період вирішили відмовитися від слова «колаборант»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Віцепремʼєр Резніков: У законі про перехідний період вирішили відмовитися від слова «колаборант»

Державна прикордонна служба України

Віцепремʼєр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що у проєкті закону про державну політику перехідного періоду на окупованих територіях відмовилися використовувати поняття «колаборант».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Ми для себе ухвалили рішення відмовитися від слова «колаборант». Я сам спочатку використовував його у своїх публічних інтервʼю і навіть говорив, що ми повинні ухвалити законодавство про колаборантів. Але коли ми почали вивчати міжнародний досвід, зокрема історичний, то ми побачили, що колаборація має дуже спірне значення і носить негативну конотацію у ставленні до всіх, а під колаборацію можуть потрапити з великою ймовірністю нормальні люди, заручники», — сказав Рєзніков.

На його думку, це «дуже ризикована тема», тому від такої термінології вирішили відмовитися. «У своїй більшості люди на окупованій території — заручники, тому ми пропонуємо ввести градацію співпраці з окупаційними режимами, щоб була можливість чітко розрізняти», — додав віцепремʼєр.

Також законопроєктом пропонується визначити термінологію, яка повинна бути єдиною для всього законодавства. Це як нові, так і вдосконалені терміни: окупаційні сили й окупаційні служби Росії, політико-дипломатичні та санкційні заходи, територіальні громади на лінії розмежування, тимчасова окупація, деокупація, деокуповані території, реінтеграція деокупованих територій, стійкий мир, території пріоритетного розвитку.

  • Резніков вважає, що безпечна реінтеграція окупованих територій Донбасу триватиме 25 років.