У Кремлі вважають заплановані Навальним на 23 січня мітинги «провокацією», МВС погрожує затриманнями

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Кремлі прокоментували мітинги на підтримку опозиціонера Олексія Навального, заплановані у Москві та кількох містах Росії на 23 січня. Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що правоохоронні органи «вживають відповідних заходів» щодо «провокаторів», які закликають до акцій.

«Послухайте, як такої акції немає. Є певні провокатори, які закликають до цієї акції. Дії провокаторів нам добре зрозумілі. Вони добре зрозумілі правоохоронним органам, і вживаються відповідні заходи щодо цих провокаторів. А що стосується людей, ну зараз-то нам чого завчасно говорити?» — сказав Пєсков, якого цитує Meduza.

Водночас, у поліції Москви заявили, що будуть розцінювати як «загрозу громадському порядку» спроби провести акції та «будь-які провокаційні дії» 23 січня. Силовики наголошують, що будуть вживати «всіх необхідних заходів».

Раніше влада пригрозила мільйонними штрафами соцмережам за пости про мітинг Навального, а Генпрокуратура вимагала блокувати сайти за подібне.

Тим часом, у Москві та інших містах силовики почали масово затримувати соратників Навального та працівників його фонду.

22 січня прессекретарку Навального Кіру Ярмиш арештували на дев’ять діб за заклики виходити на акції протесту. Про це вона повідомила у Twitter, закликавши людей виходити на центральні вулиці своїх міст 23 січня.

Нагадаємо, Навальний перед арештом записав відеозвернення, в якому закликав прибічників не боятися виходити на вулицю: «Виходьте на вулиці. Не за мене, а за себе і своє майбутнє». Згодом у Facebook зʼявився анонс події під гаслом «Свободу Навальному!», запланованої в Москві.

Особливий інтерес до акції посилився після публікації фільму-розслідування Фонду боротьби з корупцією про Путіна, а саме про його палац площею як 39 князівств Монако. Відео на YouTube вже набрало 55 мільйонів переглядів. Для порівняння — населення Росії складає 146 мільйонів осіб.