Росія загрожує мільйонними штрафами соцмережам за пости про мітинг Навального. Поліція почала затримувати його прихильників

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Росія загрожує мільйонними штрафами соцмережам за пости про мітинг Навального. Поліція почала затримувати його прихильників

Oleg Nikishin / Epsilon / Getty Images

Роскомнагляд оштрафує соцмережі TikTok, «ВКонтакте», Facebook, Twitter, Instagram і YouTube за розміщення закликів до участі підлітків у «несанкціонованих акціях» — заходах на підтримку опозиційного політика Олексія Навального, який перебуває у СІЗО. Про це йдеться в повідомленні регулятора.

Розмір штрафу — від 800 тисяч до 4 мільйонів рублів (понад $54 тисячі).

Тим часом у Москві затримали соратницю політика Любов Соболь. «Дождь» пише, що її відвезли у відділок, щоб скласти адміністративний протокол через заклики до акції 23 січня.

Разом з тим Росія висилає з країни юриста Фонду боротьби з корупцією Навального Владлена Лося (громадянин Білорусі) — РФ він має покинути до 25 січня.

До прессекретарки Навального Кіри Ярмиш поліцейські приходили додому, але вона не відчинила їм двері.

Як пише Медіазона, у Росії навчальні заклади оголошують суботу 23 січня навчальним днем і погрожують студентами відрахуванням, аби вони не пішли в цей день на акцію підтримки Навального.

Башкирський державний університет скликає учнів на заняття в суботу «у звʼязку з невиконанням навчального плану». Наприкінці робочого дня працівники обіцяють скласти документи з переліком відсутніх студентів і надіслати їх у Міністерство. У Костромі учням радять утриматись від «підтримки натовпу», на Кубані попереджають про відповідальність за участь у цих акціях.

Студентські журнали із посиланням на власні джерела пишуть, що в Санкт-Петербурзі та Ростові-на-Дону студентам вишів загрожують відрахуванням за участь в акції 23 січня. Водночас у Самарі адміністрація коледжу роздрукувала список студентів, які перебувають у групах «Свободу Навальному», «Навальний LIVE» і «Команда Навального».

Нагадаємо, у день свого арешту Навальний закликав прихильників виходити на вулиці 23 січня. У цей день заплановані акції в багатьох містах Росії, які влада не погоджує. Також Навального підтримали блогери та багато зірок російського шоу-бізнесу. У Фонді боротьби з корупцією пообіцяли компенсувати всі штрафи, які отримають учасники мітингів.

  • 17 січня Навальний прилетів до Москви і був затриманий в аеропорту «Шереметьєво». Його доставили у відділення поліції, де він провів ніч. Судили Навального в тому ж відділенні — йому дали 30 діб арешту. Політик пробуде в СІЗО «Матроська тиша» до 15 лютого.
  • Нааступного дня після арешту опозиціонера антикорупційний фонд Навального опублікував нове розслідування про Путіна, а саме про його палац площею як 39 князівств Монако. У Кремлі розслідування назвали «лохотроном».