«Америка має стати ліпшою». Президент США Байден виступив з інавгураційною промовою

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Америка має стати ліпшою». Президент США Байден виступив з інавгураційною промовою

Bastiaan Slabbers / NurPhoto via Getty Images

Президент США Джо Байден виступив із першою промовою на цій посаді — закликав американців до єднання.

«Це день американців, це день демократії, історії та надії на оновлення. Століттями Америку випробовували, і вона виправдовувала надії. Сьогодні ми говоримо про тріумф демократії та шануємо її», — заявив Байден.

Президент наголосив, що демократія — цінна та тендітна річ, і цього разу вона перемогла.

«Я щойно склав священну присягу, яку складали мої попередники. Утім, історія Америки залежить не від одного з нас, а від усіх нас. Від тих, хто прагне довершенішого союзу. Ми – велика нація, великий народ — протягом століть витримали й війни, і бурі. Необхідно багато чого зробити, багато треба відновити, зцілити, побудувати і здобути».

Він подякував представникам обох партій та президентам, які були присутні на інавгурації. Байден наголосив, що його мрія — обʼєднати Америку: «Я буду президентом для всіх американців!»

«Говорити про єдність важко, потужні сили намагаються нас розʼєднати, але вони не нові. [...] Америка має стати ліпшою. Я вірю у кращу Америку», — додав Байден і закликав рухатись саме як сполучені Штати.

Також президент оголосив хвилину мовчання в памʼять про сотні тисяч загиблих під час пандемії американців.

  • 20 січня Джо Байден та обрана віцепрезидент Камала Гарріс склали присягу — з цього моменту вони офіційно приступили до виконання своїх обовʼязків. Їхня команда озвучила пріоритетні плани — спочатку внутрішня політика, а до важливих міжнародних проблем повернуться трохи згодом.