У Держдумі Росії розкритикували закон про обслуговування українською мовою. Назвали це «утисками» російськомовних

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Держдума Росії розкритикувала український закон про обслуговування українською мовою, який набув чинності 16 січня. Російські депутати назвали це «утисками» російськомовних громадян в Україні. Вони ухвалили відповідну постанову 20 січня.

У документі вказано, що Держдума висловлює «глибоку стурбованість новими гоніннями на російську мову».

Російські депутати вважають, що норма нібито суперечить Конституції України, яка гарантує «вільний розвиток, використання і захист російської мови». Вони нагадують, що закон був ухвалений в останні дні президентства Петра Порошенка.

«Депутати Держдуми вимагають від влади України зупинити цю порочну практику і чекають від ООН, Організації з безпеки та співпраці в Європі, Ради Європи, Парламентської асамблеї Ради Європи, парламентів країн світу її засудження», — заявили в постанові російські депутати.

  • Від 16 січня 2021 року мовою сфери обслуговування в Україні офіційно стала українська — відповідно до закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Зміни стосуються підприємств і підприємців, виробників, продавців, установ й організацій всіх форм власності, що обслуговують споживачів або надають інформацію про товари і послуги. Водночас на прохання клієнта його можна обслуговувати іншою мовою, прийнятною для обох сторін.
  • Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Проте є штрафи — вони набудуть чинності 16 липня 2022 року та становитимуть від 3 400 до 8 500 гривень.
  • Мовний омбудсмен Тарас Кремінь повідомив, що за два дні після набуття законом чинності надійшло близько сотні звернень. За частиною з них планують провести перевірки та винести попередження.