«Вимога виробника»: міністр Степанов пояснив вибір «Лекхіму» посередником для постачання китайської вакцини

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що компанія «Лекхім» була обрана посередником для постачання китайської вакцини від коронавірусу, тому що це була вимога виробника.

Про це він розповів на брифінгу 20 січня.

За його словами, МОЗ працював та вів перемовини з двома китайськими виробниками вакцин: Sinovac та Sinopharm.

«Але за пропозицією і наполяганням компанії Sinovac до процесу перемовин була залучена компанія, з якою вони співпрацюють давно і мають якісь спільні проєкти. Це компанія «Лекхім», — зазначив Степанов.

Міністр підкреслив, що у відповідь на згоду МОЗ закупити вакцини, китайська компанія зазначила, що договір може укласти лише через компанію-партнера в Україні, тобто «Лекхім».

  • Наразі Україна домовилася лише про придбання партії на 1,9 мільйона доз вакцини китайської компанії Sinovac. Українська фармакологічна компанія «Лекхім» планує постачити в Україну першу партію китайської вакцини у лютому або на початку березня.
  • «Лекхім» хотіла провести в Україні третій етап випробувань китайської вакцини, що дозволило б швидше і дешевше отримати препарат, але цю можливість втратили через МОЗ.
  • Раніше ЗМІ повідомляли, що Sinovac показала 50% ефективності на випробуваннях у Бразилії, але за договором з Україною ефективність повинна становити 70%. Міністр охорони здоровʼя каже, що якщо ефективність буде меншою за 70%, Україні повернуть гроші.