«Ми збираємо інформацію». Держсекретар США звинуватив Китай у геноциді уйгурів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Державний секретар США Майкл Помпео заявив, що керівництво Китаю відповідальне за геноцид і злочини проти людяності стосовно мусульман-уйгурів у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі КНР.

Свою заяву він зробив після вивчення низки документів, які «свідчать про тортури, обмеження свобод більш ніж мільйона мирних жителів і примусову працю», передає Associated Press.

«Після детального вивчення наявних фактів я зʼясував, що КНР під керівництвом і контролем Комуністичної партії Китаю здійснила геноцид проти уйгурів, які переважно є мусульманами, а також проти інших етнічних і релігійних меншин у Сіньцзяні. Я вважаю, що геноцид триває, і ми спостерігаємо за систематичними спробами Китаю знищити уйгурів», — сказав Помпео.

Він додав, що США збирають інформацію про те, що відбувається, і докази для майбутніх розслідувань.

  • Уйгури — корінний народ регіону Сіньцзян, за віросповіданням — мусульмани-суніти. Вони становлять близько 45% населення регіону. Уйгури вважають себе культурно й етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку. Сіньцзян офіційно позначений як автономний регіон Китаю, так само як і Тибет на півдні країни.
  • США не вперше звинуватили Китай в утисках уйгурів. За даними розслідувачів і ЗМІ, влада КНР щонайменше з 2017 року веде систематичну роботу з «перевиховання» уйгурського населення в концтаборах.
  • У листопаді 2020 року про репресії проти уйгурів заговорив Папа Римський. У МЗС Китаю понтифіка розкритикували.