У Неаполі знайшли вкрадену 500-річну копію картини Леонардо да Вінчі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Поліція знайшла копію найдорожчої картини світу «Сальватор Мунді» («Спаситель світу») Леонардо да Вінчі, яку вкрали з музею в Неаполі. Про це повідомляє CNN.

Картину, ймовірно, написав один з учнів да Вінчі. Її виявили у квартирі 36-річного мешканця Неаполя під час обшуку. Власника помешкання знайшли неподалік і заарештували.

Портрет намальований на основі знаменитого зображення Христа Леонардо да Вінчі. На картині у Христа одна рука піднята як жест благословення, в іншій — кришталева куля. За життя да Вінчі його учні зробили чимало копій цієї роботи.

Daniel Arrhakis / Flickr

Хоча невідомо, хто створив саме цю копію, вважається, що її наприкінці 1510-х років намалював один з учнів художника. Дослідник мистецтва да Вінчі Метью Ландрус з Оксфордського університету вважає, що більшу частину полотна малював Бернардіно Луіні — учень да Вінчі. Сам майстер, найімовірніше, лише вносив невеликі правки і створив всього 5—20% картини.

У 2019 картину відправляли в Рим на виставку, а в січні 2020 року передали церкві Неаполя Сан-Доменіко-Маджоре. Коли саме її вкрали — поліція не уточнила.

Оригінал «Спасителя світу» у 2017 році продали на аукціоні Christieʼs в Нью-Йорку за рекордні $450,3 мільйона. Імовірно, власником картини став принц із Саудівської Аравії.