Словаччина вкотре проводить масове тестування на ковід

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Словаччина вкотре проводить масове тестування на ковід

Tim Dennell / Flickr

Словаччина 18 січня розпочала черговий — третій — раунд загальнонаціонального тестування на коронавірус. Уряд хоче не тільки виявити інфікованих, але й визначити регіони, де можна послабити карантин. Результатом тестування мають стати індивідуальні обмеження у 73 округах країни.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Медики роблять населенню безкоштовні експрес-тести на антитіла та повідомляють про результати протягом 15—30 хвилин. У разі позитивного результату люди мають самоізолюватися на 10 днів. Той, хто відмовляється від тесту, теж має самоізолюватися, а в разі порушення карантину повинен буде сплатити штраф.

З 27 січня (після завершення масового тестування) дорослі словаки у віці від 15 до 65 років, які матимуть негативний результат тесту, зможуть вільно пересуватися країною.

Після тестування країну поділять на райони з кращою і гіршою епідемічною ситуацією, у найгірших районах знову проведуть масове тестування. Також у цих районах з 3 лютого працівникам для доступу на роботу необхідно буде мати з собою негативний результат тесту.

Уперше масове тестування Словаччина провела 1 листопада — протягом першого дня обстежили 2,5 мільйона громадян. У першому етапі взяли участь 3,6 мільйона жителів країни. Другий етап провели 7—8 листопада і протестували 2 мільйони словаків.

  • В Україні заявили, що такий досвід у країні не вдасться застосувати: у Словаччині населення 5 мільйонів осіб — за кількістю це приблизно Київ та Київська область. До того жпроведення такого тестування вимагатиме введення надзвичайного стану, а це не підтримає бізнес.