Голова Єврокомісії закликала Росію негайно відпустити Навального. Тим часом над ним розпочався суд

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Голова Єврокомісії закликала Росію негайно відпустити Навального. Тим часом над ним розпочався суд

European Parliament / Flickr

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила затримання російського опозиціонера Олексія Навального й закликала владу негайно його відпустити.

Про це вона написала у Twitter.

«Я засуджую затримання Олексія Навального російською владою. Вони повинні негайно звільнити його і гарантувати його безпеку. Затримання політичних опонентів суперечить міжнародним зобовʼязанням Росії», — зазначила дер Ляєн.

У повідомленні Єврокомісії йдеться, що вони очікують на проведення ретельного і всебічного розслідування отруєння російського опозиціонера.

До звільнення політика закликала й Рада ООН з прав людини: «Ми глибоко стурбовані арештом Олексія Навального і закликаємо до його негайного звільнення і поваги його прав на належну правову процедуру відповідно до принципів верховенства закону. Ми знову закликаємо до ретельного і неупередженого розслідування його отруєння».

Суд над політиком розпочався 18 січня об 11:30 за київським часом — засідання відбувається у поліцейському відділку.

«Я багато бачив насмішок над правосуддям, але мабуть той дід у бункері настільки всього боїться, що зараз демонстративно розірвали і викинули на смітник Кримінально-процесуальний кодекс. Це неможливо, те, що тут відбувається!» — заявив Навальний.

Федеральна служба виконання покарань просить суд арештувати Навального — замінити умовний термін (3,5 року) на реальний у справі «Ів Роше».

  • 17 січня в московському аеропорту «Шереметьєво» на паспортному контролі затримали російського опозиціонера Олексія Навального після повернення з Берліну, де він проходив лікування через отруєння «Новачком». Його доставили у відділ поліції, де він провів ніч. Адвокатів до політика не пустили.
  • 25 грудня ФСВП пригрозила політику позбавленням волі, якщо він не зʼявиться в московське відділення, щоб відмітитися. У Навального до 30 грудня 2020 року тривав випробувальний термін у справі про розкрадання коштів компанії «Ів Роше». 12 січня ФСВП просила для Навального реальний термін замість умовного. Сам Навальний назвав це покаранням за те, що він вижив.
  • 14 грудня 2020 року міжнародні розслідувачі назвали імена працівників ФСБ, які отруїли Навального, а раніше мало не вбили його дружину