Прем’єр Шмигаль: Комерційну вакцинацію в Україні планують проводити паралельно з державною

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Премʼєр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що вакцинація в Україні на комерційній основі буде проводитися паралельно з державною. Зараз країна веде переговори із шістьма виробниками вакцин. Про це він розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

«Щойно вакцини за прискореною процедурою будуть зареєстровані в Україні, комерційні підприємства негайно отримають можливість завозити їх у країну. Далі це вже питання до таких компаній, вони теж ведуть свої переговори й укладають договори. Я переконаний, що це будуть паралельні процеси з державною вакцинацією», — наголосив глава уряду.

Що стосується результатів перевірок щодо можливої ​​підпільної вакцинації, премʼєр заявив, що правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження. Але він не називає деталей справи.

Водночас Шмигаль повідомив, що Україна веде переговори з шістьма виробниками вакцини. За його словами, на сьогодні є можливість вибирати з трьох вакцин. Найімовірніше, у перших партіях, які надійдуть у країну, будуть якраз три різні вакцини.

Глава уряду підкреслив, що всі вони однозначно будуть ліцензовані в Україні та схвалені Всесвітньою організацією здоров’я та в інших країнах.

  • Наразі Україна домовилася лише про придбання партії на 1,9 мільйона доз вакцини китайської компанії Sinovac. Українська фармакологічна компанія «Лекхім» планує постачити в Україну першу партію китайської вакцини у лютому або на початку березня.
  • «Лекхім» хотіла провести в Україні третій етап випробувань китайської вакцини, що дозволило б швидше і дешевше отримати препарат, але цю можливість втратили через МОЗ.