«У Росії навіть двірники залежні від Кремля». Партія Порошенка виступила проти купівлі газу у «незалежних» компаній з РФ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«У Росії навіть двірники залежні від Кремля». Партія Порошенка виступила проти купівлі газу у «незалежних» компаній з РФ

Светлицький Сергій / УНІАН

Пропозиція купляти газ у незалежних російських газових компаній — це «спецоперація з повернення України в залежність від російського газу», вважають у партії «Європейська солідарність».

Про це повідомляє пресслужба партії.

Напередодні тимчасовий очільник Міністерства енергетики Юрій Вітренко запропонував ,серед інших кроків зі зниження ціни на газ для українців, розблокувати експорт від «незалежних» газових компаній з Росії.

«Це що за маячня і на кого вона розрахована? У Росії двірники ЖЕКів залежні від Кремля. Які незалежні газові компанії?» — цитує пресслужба нардепа від «Євросолідарності» Ірину Геращенко.

За її словами, такі дії влади є «спецоперацією з повернення України в залежність від РФ, зокрема енергетичну». «Почалося все з поправки Геруса, якою дозволили закупівлі російської електроенергії, зараз, не заради народу, а заради олігархату та їхніх заводів, які в першу чергу потребують дешевих російських енергоносіїв, нас знову підсаджують на газову російську голку», — заявила вона.

Геращенко додала, що «ЄС» вважає закупівлі газу в Росії «червоною лінією». «Перетинати яку не варто», — резюмувала нардеп.

Згодом Вітренко пояснив, що мав на увазі компанії, які видобувають російський газ незалежно від державного «Газпрому».

«Розблокування експорту газу незалежними компаніями з Росії означає що, компанії, які є незалежними від Газпрому, і які видобувають газ в Росії, наприклад Shell, зможуть експортувати газ з Росії через газотранспортну систему Росії, оператором якої є Газпром», — зазначив він.

Він також підкреслив, що Україна фактично закуповує російський газ, який спочатку доставляється до Європи, а вже звідти постачається до України.

  • У січні в Україні зросли тарифи на газ та електроенергію, що викликало хвилю протестів. Через це Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Таким чином, ціни на газ будуть зменшені на 30%. За словами Вітренка, повністю таке регулювання запрацює з лютого.
  • Пізніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Міжнародний валютний фонд занепокоєний тим, що український уряд планує тимчасово запровадити державне регулювання цін на газ для населення.