МОЗ змінив підхід до збору статистики щодо коронавірусу: Ляшко пояснив деталі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
МОЗ змінив підхід до збору статистики щодо коронавірусу: Ляшко пояснив деталі

Міністерство охорони здоров'я України

Міністерство охорони здоров’я змінило підхід до збору статистики щодо захворюваності на коронавірус, оскільки виявило певні проблеми. Тому зараз щодоби реєструють набагато меншу кількість нових випадків COVID-19, але кількість госпіталізацій лишається приблизно на попередньому рівні.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв’ю LB.ua.

«Організації, які працюють із великим масивом даних, виявили певні проблеми у статистиці. Ми провели круглий стіл, зокрема під егідою YouControl, зібрали всіх аналітиків, послухали їхні пропозиції та змінили підхід до збору інформації. Тому десь від середини грудня кількість госпіталізацій у статистиці стала більшою. Тепер вона краще відображає реальну картину», — розповів він та уточнив, що йдеться про зростання кількості госпіталізацій з двох до трьох тисяч.

За словами Ляшка, раніше статистику передавали через екстрене повідомлення в електронну систему спостереження за захворюваністю, якою оперує Центр громадського здоров’я.

«Могло бути таке, що екстрене повідомлення приходило тоді, коли людина захворіла, а потім, коли відбувалася госпіталізація, екстрене повідомлення вже не надсилалося і госпіталізація не потрапляла до статистики», — пояснив головний санлікар і додав, що нині МОЗ перейшов на MedData, де підтверджується безпосередньо факт госпіталізації станом на 18:00.

Також він зазначив, що тепер фіксується і факт виписки пацієнта, а не тільки факт одужання — відповідно, і факт перебування на ліжках.

Окремо Ляшко повідомив, що зараз державні лабораторії завантажені менше ніж на 40% від потужності, «а деякі навіть менше ніж на 20%».

«Кардинально змінилося ставлення людей до коронавірусної хвороби. Раніше тільки-но ГРВІ або хтось у родині контактний — усі хотіли протестуватися. А зараз люди не роблять тести, навіть якщо є специфічні симптоми: втрата нюху і смаку. Телефонують своєму лікарю, той розпочинає лікування — і все. Люди думають: “А навіщо мені цей тест? Що він змінить?” Але ми наголошуємо на тому, що тест робити треба. Сьогодні тест можна зробити в державних і комунальних лабораторіях, безкоштовно і без черги», — наголосив він.

  • Раніше глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що в Україні почали застосовувати експрес-тести на антиген, тому знизилася кількість ПЛР-тестувань на коронавірус і змінилася щоденна статистика хворих.
  • В Україні за рішенням Кабміну з 8 до 24 січня діє посилений карантин. Працювати можуть тільки продуктові магазини, аптеки, банки, заправки, транспорт, а торгувати можна лише певними групами товарів.