Уряд Нідерландів пішов у відставку через скандал з вимогою до тисяч сімей повернути допомогу на дітей

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Уряд Нідерландів пішов у відставку через скандал з вимогою до тисяч сімей повернути допомогу на дітей

Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

European Council / Flickr

Уряд Нідерландів разом з його главою Марком Рютте пішов у відставку через скандал із помилковим звинуваченням тисяч батьків у шахрайстві з отриманням допомоги на дітей.

Про це повідомляє BBC.

Цей уряд залишиться виконувати свої обовʼязки до того часу, поки не буде сформований новий. Склад уряду визначатимуть за підсумками парламентських виборів, призначених на 17 березня. До остаточного відходу уряд займатиметься поточними питаннями, зокрема повʼязаними з пандемією коронавірусу.

Про що йдеться?

У середині січня, після урядової перевірки стало відомо, що податкові органи Нідерландів звинуватили понад 20 тисяч родин у шахрайстві та наказали повернути допомогу на дітей, отриману протягом кількох років — починаючи з 2012 року. Через це багатьом довелося оголосити себе банкрутами, переїхати в інше житло і стати відповідачами за позовами на десятки тисяч євро. Під час розгляду зʼясувалося, що «шахрайством» виявилися неправильно заповнені довідки або відсутність підписів у них.

У підсумку уряду довелося вибачитися і виділити понад €500 мільйонів на врегулювання ситуації, з виплатою до €30 тисяч кожній постраждалій родині. Попри це, група сімей подала позов проти трьох чиновників — міністра охорони здоровʼя Тамари ван Арк, міністра фінансів Вопке Хукстра і міністра економіки Еріка Вібеса. Їх звинувачують у «злочинній халатності та відсутності належного управління, а також у дискримінації та порушенні прав дітей».